Mitem jest, że jakość jajek zależy wyłącznie od systemu chowu. Naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego udowodnili, że to nie chów przesądza o składzie i smakowitości polskich jaj. Za ich smak i jakość odpowiada przede wszystkim pasza, którą są karmione. Zależy od niej również masa jaja - zaznaczył ekspert.
Polska od wielu lat utrzymuje się w ścisłej czołówce producentów jaj w Unii Europejskiej. Rocznie wytwarza ok. 10 mld jaj. Rodzima kura potrafi znieść nawet do 250 jaj w ciągu roku. Jajeczne zagłębia kraju to Mazowsze i Wielkopolska, do których należy ponad 50 proc. krajowej produkcji.
"Sekret idealnego jajka tkwi w rodzaju i ilości spożywanej przez kury paszy. Nioski, mają znacznie większe zapotrzebowanie na składniki mineralne, szczególnie na wapń. Dlatego pasza musi być dostosowana do wieku kury oraz zbilansowana pod względem białka, aminokwasów, energii metabolicznej, jak i potrzebnych witamin: A, E, B2, B6, kwasów foliowego oraz pantotenowego" - wyjaśnił Paweł Michalski De Heus, która produkuje pasze.
Jego zdaniem żywienie to jednak nie wszystko. Równie ważna jest troska o dobrostan zwierząt. To od zapewnienia im odpowiednich warunków zależy wysoka jakość produktu końcowego oraz wyniki produkcyjne.
Po czym poznać dobre jajka? Z perspektywy konsumenta ważne są takie czynniki, jak data przydatności do spożycia, system chowu kur oraz informacja o producencie. Termin przydatności to średnio 28 dni od momentu zapakowania. Należy pamiętać, że jaja dostępne w sklepach są objęte kontrolą weterynaryjną.
Michalski podkreślił, że w Polsce zakazane jest stosowanie pasz z antybiotykami w chowie kur niosek. Mogą być one użyte wyłącznie w przypadku choroby stada. Jaja, które zostały zniesione przez chore zwierzęta, nie trafiają do sprzedaży.
Przy zakupie jaj na wielkanocne śniadanie należy przede wszystkim zwrócić uwagę na ich pochodzenie oraz sposób przechowywania - koniecznie w obniżonej temperaturze. Kupując jaja z niesprawdzonych źródeł, ryzykujemy naszym zdrowiem – ostrzegł Michalski.
Jajo - to bomba witaminowa zawierająca witaminy A, E, D, B12 i K. Jaja to wciąż jedno z bogatszych źródeł białka. Ponadto zawierają potas, wapń i żelazo. Najwięcej wartości odżywczych ma jajko na miękko i w postaci lekko ściętej jajecznicy.
Jednak jajko jajku nierówne. Jaja różnią się od siebie m.in. kształtem, kolorem skorupki i żółtka, a także rozmiarami. Te różnice spowodowane są m.in. genetyką kury, wiekiem, rodzajem paszy, czy warunkami utrzymania – dodał Michał Szafryna z De Heus. Najchętniej wybierane przez konsumentów są jajka beżowe. Tymczasem kolor skorupki nie ma wpływu na jakość jaja, a zależy wyłącznie od rodzaju kur.
Barwa żółtka to również wyłącznie kwestia żywienia i sposobu chowu. Konsumenci przeważnie wolą jajka o intensywnie żółtej barwie. Twierdzą, że zawierają one więcej witaminy A i są zdrowsze niż te z jaśniejszymi żółtkami. To błędne założenie. Intensywna barwa zależy m.in. od obecności kukurydzy lub śruty w diecie - wyjaśnił Szafryna. (PAP)
awy/ son/