Ser jak narkotyk

2015-10-27 11:35 aktualizacja: 2018-09-27, 06:57
Poznań, 22.09.2013. Na terenie MTP trwają Targi Smaki Regionów. Targi są świętem miłośników tradycyjnej, polskiej żywności przyrządzanej według dawnych receptur. Archiwum PAP/Jakub Kaczmarczyk
Poznań, 22.09.2013. Na terenie MTP trwają Targi Smaki Regionów. Targi są świętem miłośników tradycyjnej, polskiej żywności przyrządzanej według dawnych receptur. Archiwum PAP/Jakub Kaczmarczyk
Naukowcy twierdzą, że ser jest tak samo uzależniający jak narkotyki. Specjaliści wskazują, że w trakcie trawienia kazeiny, uwalniana jest kazomorfina. Jest to opioid należący do tej samej rodziny co kodeina, morfina czy heroina.

Naukowcy z Uniwersytetu Michigan przyjrzeli się żywności, która działa jak narkotyk i powoduje, że z trudem jesteśmy w stanie się od niej oderwać. Badacze wskazali, że najbardziej uzależniającym produktem jest pizza. Jednak ich zdaniem to nie pizza sama w sobie jest uzależniająca, ale jej serowa warstwa.

Dr Neal Barnard z Komitetu Lekarzy na Rzecz Medycyny Odpowiedzialnej wyjaśnił, że w trakcie trawienia kazeiny zawartej w serze, uwalniana jest kazomorfina - opioid należący do tej samej rodziny co kodeina, morfina czy heroina.

Liczne badania potwierdzają, że kazomorfina, podobnie jak inne opioidy, oddziałuje na receptory opioidowe w mózgu, które są powiązane z kontrolą bólu, ośrodkiem nagrody i uzależnienia. (PAP Life)

mdn/ jbr/