Konkurs pod nazwą „Małopolski wypas kulturowy – ekstensywne metody gospodarowania jako ekologiczny sposób zachowania bioróżnorodności i krajobrazu w 2024 roku” organizuje Zarząd Województwa Małopolskiego.
Jak wyjaśnił w komunikacie wicemarszałek Województwa Małopolskiego Łukasz Smółka, Samorząd Województwa Małopolskiego wspiera w ten sposób ochronę bioróżnorodności i krajobrazu przyrodniczego i kulturowego gór.
„Przykładem takich działań jest m.in. czynna ochrona przyrody poprzez przeprowadzenie wypasu kulturowego owiec na obszarach cennych przyrodniczo i krajobrazowo. Wypas kulturowy owiec zapobiega procesowi zaniku polan reglowych, na których znajdują się siedliska rzadkich roślin. Zachowanie gospodarki pasterskiej w górach jest też ważne ze względu na wielowiekowe tradycje lokalnej ludności” - wyjaśnił wicemarszałek Smółka.
Łąki i pastwiska są półnaturalnymi zbiorowiskami roślin i pełnią istotną rolę dla podtrzymania poziomu różnorodności biologicznej i krajobrazowej. Aby zapobiec degradacji środowiska, konieczne są działania w ramach jego czynnej ochrony. Jednym z nich jest prowadzenie gospodarki pasterskiej, mające na celu podtrzymanie użytków zielonych. Konieczne jest zatem powstrzymanie procesu sukcesji wtórnej, czyli zarastania i zaniku tych cennych przyrodniczo obszarów województwa poprzez prowadzenie wypasu kulturowego owiec – czytamy w komunikacie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego.
Wypas owiec na górskich halach jest również konieczny dla otrzymania owczego mleka, z którego wyrabia się produkty tradycyjne, czyli bryndzę, oscypek oraz bundz.
Zarząd Województwa Małopolskiego po raz trzeci przeznacza fundusze na kulturowy wypas owiec. W 2022 r. na ten cel przeznaczono 1,87 mln zł. Środki trafiły do 86 baców. W ubiegłym roku udzielono dotacji na łączną kwotę 2 mln zł, a ze środków skorzystało 92 baców.(PAP)
autor: Szymon Bafia
kw/