O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

W piekarni czy w markecie - gdzie lepiej kupić pączki?

Pączek pączkowi nierówny – te z dobrej piekarni mają lepszy skład niż marketowe odpowiedniki, które często zawierają sztuczne dodatki i utwardzone tłuszcze - powiedziała dietetyczka kliniczna Katarzyna Lisiecka. Dietetycy podkreślają, żeby w tłusty czwartek świadomie wybierać pączki.

Pączki. Fot. PAP/Rafał Guz
Pączki. Fot. PAP/Rafał Guz
Image
Autor: PAP/Infografika/Maria Samczuk , Maciej Zieliński
Autor: PAP/Infografika/Maria Samczuk , Maciej Zieliński

Jak zaznaczyła dietetyczka, tłusty czwartek nie musi oznaczać żywieniowego szaleństwa. Kluczowe jest nie tylko to, co jemy, ale także jak i ile – liczy się jakość, nie ilość. Ekspertka wyjaśniła, że świadome wybory pozwalają cieszyć się tym dniem bez wyrzutów sumienia i negatywnych skutków zdrowotnych.

"Dużo lepszy będzie na pewno pączek, którego skład jest krótki, zrozumiały. Ja stawiam na jednego, symbolicznego pączka z dobrej, sprawdzonej piekarni, a nie z hipermarketu za grosze, bo składy właśnie takich produktów pozostawiają zazwyczaj wiele do życzenia" - powiedziała Katarzyna Lisiecka, dietetyczka kliniczna z Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. św. Barbary w Sosnowcu.

Image
Autor: PAP/Infografika/Anna Zajkowska
Autor: PAP/Infografika/Anna Zajkowska

Tradycyjne cukiernie używają naturalnych składników, takich jak: mąka, jajka, masło, mleko i prawdziwy cukier, podczas gdy pączki z marketów często zawierają konserwanty, utwardzone tłuszcze i sztuczne aromaty, które mają przedłużyć ich trwałość i obniżyć koszty produkcji. Ponadto w piekarniach pączki są zazwyczaj smażone na świeżym tłuszczu, a nie na wielokrotnie podgrzewanym oleju przemysłowym, co ma wpływ zarówno na smak, jak i na zdrowie.

Eksperci zwracają uwagę, że nie ma potrzeby rezygnowania z tradycji, ale warto unikać objadania się. tłusty czwartek to nie wyścig, kto zje więcej – lepiej celebrować go spokojnie, przy kawie lub herbacie, zamiast pochłaniać słodycze w pośpiechu.

"Jeśli na co dzień odżywiamy się zdrowo, nasza dieta jest bogata w owoce i warzywa, to jednym pączkiem w tłusty czwartek nie zrobimy sobie krzywdy" - zaznaczyła dietetyczka. Dodała, że umiar zalecany jest natomiast osobom, które odchudzają się, mają zdiagnozowaną cukrzycę czy inne schorzenia - wtedy słodkie świętowanie nie będzie dobrym pomysłem.

Przypomniała, że osoby z cukrzycą i problemami metabolicznymi powinny zachować ostrożność, aby nie zaburzyć poziomu cukru we krwi. Dietetycy zalecają także, by po zjedzeniu pączka zadbać o ruch – krótki spacer pomoże organizmowi lepiej poradzić sobie z dawką cukru i tłuszczu.

Więcej

Zobacz galerię (7)
PAP/Piotr Polak

Pączki legendarnego kieleckiego cukiernika od lat przyciągają tłumy [NASZE WIDEO + ZDJĘCIA]

Ekspertka dodała, że jeśli na co dzień dbamy o zdrową dietę, sporadyczna słodka przyjemność nie wpłynie negatywnie na organizm. Świadome wybory pozwalają cieszyć się smakiem pączków bez wyrzutów sumienia i negatywnych konsekwencji zdrowotnych.

Szacuje się, że w każdy tłusty czwartek Polacy spożywają przeciętnie ok. 2,5 pączka na osobę, co w sumie w skali kraju oznacza blisko 100 milionów pączków.

Autorka: Julia Szymańska (PAP)

jms/ jann/kgr/

Zobacz także

  • PAP/Piotr Polak

    Pączki legendarnego kieleckiego cukiernika od lat przyciągają tłumy [NASZE WIDEO + ZDJĘCIA]

  • Proces wytworzenia paprypączka trwa około godziny. Fot. PAP/	Marcin Bielecki

    Przysmak na tłusty czwartek. Pączek nadziany paprykarzem [NASZE WIDEO + INFOGRAFIKA]

  • Pączki. Fot. PAP/Rafał Guz

    Ceny pączków "powinny" być stabilne, choć składniki podrożały

  • Zdjęcie ilustracyjne. Fot. PAP/Wojciech Pacewicz

    Kurier podejrzany o kradzież paczek z elektroniką

Serwisy ogólnodostępne PAP