O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Ekspertka: o 16 proc. spadła cena skupu żywca wieprzowego od początku lipca do końca sierpnia

Miesiące wakacyjne przyniosły spadki cen skupu żywca wieprzowego. Od początku lipca do końca sierpnia przeciętna cena skupu żywca obniżyła się z 9,33 zł/kg do 7,81 zł/kg, czyli o 16 proc. – oceniła w rozmowie z PAP ekspertka BNP Paribas Magdalena Kowalewska.

Zdjęcie Ilustracyjne, Schab, mięso wieprzowe, fot. PAP/Tomasz Waszczuk
Zdjęcie Ilustracyjne, Schab, mięso wieprzowe, fot. PAP/Tomasz Waszczuk

Jak przekazała dla PAP ekspertka BNP Paribas Magdalena Kowalewska, powołując się na dane Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przeciętna cena skupu żywca wieprzowego w Polsce na początku września br. wyniosła 7,81 zł/kg, czyli o 11 proc. mniej w porównaniu z poprzednim miesiącem, ale o 1 proc. więcej niż w analogicznym tygodniu przed rokiem.

"Pierwsza połowa br. była okresem wzrostu cen żywca, które osiągnęły swój szczyt w czerwcu. Miesiące wakacyjne przyniosły jednak spadki cen. Od początku lipca do końca sierpnia przeciętna cena skupu żywca obniżyła się z 9,33 zł/kg do 7,81 zł/kg, czyli o 16 proc." – stwierdziła Kowalewska.

Zauważyła, że sytuacja na rynku krajowym w znacznym stopniu uzależniona jest od rynku unijnego, na którym podaż żywca oraz mięsa wieprzowego jest ograniczona. W okresie od stycznia do maja br. – wskazała ekspertka – przeciętnie produkcja wieprzowiny w UE zmniejszyła się o blisko 9 proc. Dodała, iż w tym samym okresie produkcja w Polsce zmniejszyła się o 6,5 proc. rdr. "Z drugiej strony obserwujemy również spadek popytu krajowego na mięso wieprzowe, co wynika głównie z presji inflacyjnej" – zaznaczyła.

Kowalewska zwróciła uwagę, że w Polsce od wielu lat utrzymuje się ujemny bilans handlowy mięsem wieprzowym. W okresie styczeń-maj br. z Polski wyeksportowano 122,55 tys. ton mięsa wieprzowego, tj. o 19 proc. mniej w relacji rocznej. Jednocześnie import zmniejszył się o 15 proc. do 274,33 tys. ton. Oznacza to – przekazała specjalistka – iż deficyt w handlu wyniósł -151,78 tys. ton.

"Wśród głównych odbiorców zagranicznych polskiej wieprzowiny można wymienić: Czechy, Wielką Brytanię, Słowację i Niemcy. Z kolei najwięcej wieprzowiny przyjechało do Polski z Danii, Niemiec, Belgii i Hiszpanii" – poinformowała ekspertka. (PAP)

 

Autor: Adrian Reszczyński

sma/

Zobacz także

  • Zdjęcie ilustracyjne. Fot. PAP/Jakub Kaczmarczyk

    Mięso z drukarki przyszłością żywienia? Ekspert o perspektywach

  • Mięso i wędliny Fot. PAP/Darek Delmanowicz

    Polacy znów kupują więcej mięsa. Gdzie najczęściej?

  • Galareta mięsna, zdjecie ilustracyjne, fot. Peter Kneffel/PAP/DPA

    Śmiertelne zatrucie galaretą mięsną. Małżeństwo odpowie przed sądem

  • Owoce palmy olejowej. Fot. PAP/EPA/	DEDI SINUHAJI (zdjęcie ilustracyjne)

    Weganie czy wszystkożercy. Co jedli nasi prehistoryczni przodkowie?

Serwisy ogólnodostępne PAP