Król neapolitańskiej pizzy złamał tabu: serwuje wypiek z ananasem

2023-12-29 19:25 aktualizacja: 2023-12-30, 09:37
Pizza z ananasem i szynką, fot. PAP/DPA/Angelika Warmuth
Pizza z ananasem i szynką, fot. PAP/DPA/Angelika Warmuth
Król neapolitańskiej pizzy Gino Sorbillo wstrząsnął jej miłośnikami, promując wersję z ananasem. Złamał tym samym tabu we Włoszech. Wywołało to duże poruszenie, a on sam, jeden z najsłynniejszych pizzaioli, twierdzi, że wypiek jest dobry, ale "krąży wokół niego zbyt wiele uprzedzeń".

Pizza z ananasem pojawiła się w słynnym lokalu w centrum Neapolu, co wywołało falę komentarzy, w zdecydowanej większości nieprzychylnych.

Prawdziwa pizza to co innego”, „zostawmy to Amerykanom”, „to nie ma nic wspólnego z tradycją” - to najczęstsze opinie, wyrażane przede wszystkim w mediach społecznościowych.

Sorbillo broni swego pomysłu i apeluje: „Nie dostawajcie szału. Ja jestem przywiązany do tradycji, ale chcę wypróbować i to, dlatego umieściłem tę wersję w menu”.

Pizza z ananasem „jest dobra, słowo daję” - zapewnił. Zachęcił też: „Jeśli mi nie wierzycie, przyjdźcie spróbować”. Jak ocenił, wokół takiej wersji wypieku pojawiło się zbyt wiele uprzedzeń.

Uwielbiam pizzę i uwielbiam ananasa, ale nie mieszajmy sacrum i profanum” - napisał jeden z klientów słynnego lokalu. Inny dodał w komentarzu: „Niech żyje pizza margherita”.

Zbuntowali się, jak odnotowują włoskie media, zagorzali fani wypieków Sorbillo.

Nie, proszę. Cenię cię jako pizzaiolo i jako mieszkanka Neapolu, która kocha pizzę, mówię, że robisz ją tak, jak dzieło sztuki. Ale błagam - pizza tutaj z ananasem - to wykluczone. Niech sobie będzie w USA czy Anglii, ale w Neapolu trzymajmy się tradycji” - stwierdziła klientka znanego restauratora.

Gino Sorbilli powiedział Ansie po całodziennej ogólnokrajowej dyskusji: „Jeśli taka pizza jest dobrze zrobiona, nie ma czego zazdrościć innym rodzajom”. Wyjaśnił, że plastry ananasa dodaje w połowie pieczenia i dzięki temu się karmelizują. Ogłosił, że pizza z ananasem znajdzie się w menu także innych jego pizzerii.

Mistrz sztuki wypieku neapolitańskiej pizzy zapewnił, że większość osób, którym dał ją do spróbowania, była na "tak".

Z Rzymu Sylwia Wysocka (PAP)

nl/

TEMATY: