Liczne badania naukowe dowiodły, że herbata, po którą w sezonie jesienno-zimowym tak chętnie sięgamy wieczorami, należy do najzdrowszych napojów. Prócz cenionych na całym świecie walorów smakowych, ma jeszcze wiele innych cennych właściwości. Herbaciany napar zawiera w sobie zwiększającą koncentrację kofeinę oraz polifenole, które spowalniają proces starzenia organizmu, kryjąc w sobie zarazem potencjał przeciwzapalny i antynowotworowy. Ponadto regularne picie herbaty stabilizuje poziom cholesterolu, sprzyja utracie wagi, a także wspiera funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.
Choć napój ten niewątpliwie warto uwzględnić w swoim jadłospisie, nie z każdym posiłkiem stworzy on zgrany duet. Eksperci uczulają, że herbata jest najmniej pożądanym towarzystwem dla pokarmów bogatych w żelazo, gdyż obniża jego wchłanianie. „Herbata zawiera taniny, organiczne związki chemiczne, które wiążą się z żelazem, utrudniając jego absorbcję” – wyjaśnia w rozmowie z magazynem „Real Simple” dietetyczka Johanna Salazar.
Żelazo stanowi tymczasem jeden z kluczowych dla zdrowia minerałów – wspiera prawidłowy wzrost i regenerację tkanek, stymuluje odporność organizmu, zapewnia prawidłową pracę serca i sprawność mięśni, wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, a także zmniejsza uczucie zmęczenia. Uważać na ilość wypijanej dziennie herbaty powinny więc zwłaszcza osoby, u których zdiagnozowano niedobór żelaza. „W takiej sytuacji warto ograniczyć spożycie herbaty i nie łączyć jej z naturalnymi źródłami tego pierwiastka” – podpowiada dietetyczka Maddie Pasquariello.
Istotną kwestią jest również to, jakiego rodzaju żelazo trafia do naszego organizmu. Wyróżniamy wszak żelazo hemowe, które występuje przede wszystkim w mięsie oraz gorzej przyswajalne niehemowe – znajdziemy je głównie w tofu, warzywach liściastych, roślinach strączkowych, suszonych owocach i orzechach. Specjaliści nie mają dobrych wieści dla wegetarian – to właśnie na żelazo o roślinnym pochodzeniu obecne w herbacie taniny mają najbardziej negatywny wpływ. „Żelazo niehemowe nie jest łatwo wchłaniane przez organizm, dlatego jeśli unikamy mięsa, pijmy herbatę z umiarem. I tylko pomiędzy posiłkami” – radzi dr Pasquariello. (PAP Life)
iwo/ag/ ał/