To miasto zostało wyróżnione tytułem najlepszej kulinarnej destynacji w Europie

2024-10-07 17:55 aktualizacja: 2024-10-07, 20:11
Pasteis de Nata. Fot. PAP/EPA/CLEMENS BILAN
Pasteis de Nata. Fot. PAP/EPA/CLEMENS BILAN
Nikogo chyba nie trzeba przekonywać, że Lizbona oferuje doskonałe kulinarne zaplecze. Potwierdził to niedawno rozstrzygnięty plebiscyt "World Culinary Awards". Stolica Portugalii po raz pierwszy zdobyła tytuł najlepszej kulinarnej destynacji w Europie.

Wyborna kuchnia i bogata scena kulinarna stanowią jeden z ważniejszych kryteriów – obok pogody, zabytków i innych atrakcji – podczas wyboru miejsca na urlop. Lizbona od lat należy do czołówki miast, które są doceniane za ten właśnie aspekt. Jej pozycja została jeszcze bardziej ugruntowana za sprawą plebiscytu "World Culinary Awards". Podczas gali w Dubaju stolicę Portugalii ogłoszono najlepszą kulinarną destynacją w Europie. Lizbona pokonała nominowane w tej kategorii Barcelonę, Kopenhagę, Florencję, Londyn, Paryż i Wiedeń.

„To ogromny zaszczyt widzieć, że tożsamość i tradycje Lizbony zostały nagrodzone po raz pierwszy w tym sektorze. Ta nagroda docenia jakość, która wyróżnia kuchnię Lizbony i stanowi gratyfikację dla wszystkich profesjonalistów, którzy ją podtrzymują” – powiedział burmistrz miasta, Carlos Moedas, cytowany przez Euronews.

W istocie scena kulinarna Lizbony jest niezwykle bogata i różnorodna. Smakosze mogą delektować się zarówno tradycyjnymi lokalnymi przysmakami w niewielkich barach tapas lub sięgnąć po wykwintne menu serwowane w jednej z 17 restauracji nagrodzonych gwiazdką Michelin. Kulinarnymi symbolami Lizbony są m.in. babeczki z ciasta francuskiego, wypełnione kremem budyniowym - pasteis de nata czy serwowany na wiele sposobów dorsz.

Jednak Lizbona nie jest jedynym portugalskim miastem, które zostało wyróżnione w tegorocznym plebiscycie. Porto zdobyło tytuł „Najlepszego Wschodzącego Kulinarnego Miasta Europy”, pokonując takie miasta jak Berlin, Batumi, Cannes i Dubrownik. (PAP Life)

mdn/ag/ ał/