Artykuł na ten temat został opublikowany w czasopiśmie naukowym "Nature Genetics".
Znana nam dzisiaj kawa arabska pojawiła się ok. 600 tys. lat temu poprzez naturalną krzyżówkę dwóch innych gatunków kawy, czyli bez jakiejkolwiek ingerencji człowieka – podkreślił Victor Albert, biolog z Uniwersytetu w Buffalo, który współprowadził badanie. Dzikie gatunki kawy pochodzą z Etiopii, ale za prekursora produkcji kawy uważa się Jemen, gdzie ziarna była palone, mielone i sprzedawane już w XIV w.
Kawa arabska, ceniona za słodki i delikatny smak, stanowi obecnie ok. 60-70 proc. światowego rynku kawy, pozostałą część stanowi robusta, mocniejsza i bardziej gorzka.
Naukowcy, aby zbadać przeszłość kawy, przeanalizowali genomy m.in. Coffea canephora oraz 30 innych roślin, w tym próbkę z XVIII w. z Muzeum Historii Naturalnej w Londynie, którą szwedzki przyrodnik Karol Linneusz użył przy oznaczeniu botanicznym rośliny.
Badania dotyczące tego, w jaki sposób powstał gatunek kawy arabskiej, pomogą w przyszłości w stworzeniu skutecznych preparatów do ochrony upraw – zaznaczył biolog Fabian Echeverria-Beirute z Texas A&M University, który był zaangażowany w badania.(PAP)
sma/