O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Zupa grzybowa z Łasku wygrała w konkursie na najlepsze potrawy wigilijne w Łódzkiem

Rozstrzygnięto konkurs na najlepszą potrawę wigilijną woj. łódzkiego. Wygrała zupa grzybowa z gminy Łask przed barszczem czerwonym z pieczonymi pierogami z Lututowa - podały służby prasowego Urzędu Marszałkowskiego w Łodzi, który był organizatorem konkursu.

Fot. PAP/ Wojciech Pacewicz
Fot. PAP/ Wojciech Pacewicz

To druga edycja Wojewódzkiego Kulinarnego Konkursu Bożonarodzeniowego, do której zgłoszono ponad 300 potraw z całego regionu. Łódzkie - jak podkreślają organizatorzy - jest bardzo zróżnicowane kulturowo, stąd też mieszają się tu świąteczne tradycje kulinarne z innych części Polski, ale kuchnia regionu ma też swoje unikatowe smaki.

"Zgłoszone do konkursu potrawy pokazują, że mieszkańcy województwa łódzkiego przywiązują dużą wagę do kultywowania tradycji kulinarnych podczas przygotowywania potraw i wypieków świątecznych – zaznaczył marszałek województwa łódzkiego Grzegorz Schreiber.

Oceniane są nie tylko potrawy wigilijne, ale wszystkie lokalne przysmaki, które przygotowywane są w regionie łódzkim w czasie Bożego Narodzenia w trzech kategoriach: tradycyjna potrawa wigilijna, tradycyjny wypiek bożonarodzeniowy i tradycyjne pierniczki świąteczne.

Wśród potraw wigilijnych wygrała zupa grzybowa z domowym makaronem Moniki Kacperskiej z powiatu łaskiego, drugie miejsce zajął wigilijny barszcz czerwony z pieczonymi pierogami nadziewanymi kapustą kiszoną i grzybami Anny Nanys z gminy Lututów w powiecie wieruszowskim, a trzecie miejsce przypadło Klaudii Penciak z gminy Szczerców w powiecie bełchatowskim za potrawę nazwaną "karp inaczej".

A Szczerców okazał się najlepszy także w konkursowych wypiekach świątecznych. Sernik po szczercowsku Anny Sztuk dostał pierwszą nagrodę w tej kategorii.

Za przepisy na tradycyjne pierniki świąteczne w kategorii do 10 lat pierwsza nagroda przypadła Michałowi Miśkiewiczowi z powiatu sieradzkiego, a w kategorii do 15 lat zwyciężył Fabian Głąb z gminy Lututów w powiecie wieruszowskim.

Wyniki konkursów są dostępne na stronie: https://www.lodzkie.pl/rolnictwo (PAP)

Autor: Hubert Bekrycht

mar/

Zobacz także

  • Galeria handlowa przed Bożym Narodzeniem Fot. PAP/Paweł Supernak
    Galeria handlowa przed Bożym Narodzeniem Fot. PAP/Paweł Supernak

    Dziś ostatni dzień na zrobienie zakupów. W Wigilię sklepy nieczynne

  • Wigilijny stół (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Łukasz Gągulski
    Wigilijny stół (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Łukasz Gągulski

    Ekspert: dawna Wigilia próbowała godzić sprzeczności: post ze świętem i wyrzeczenie z obfitością [WYWIAD]

  • 1 lutego weszła w życie nowela przewidująca ustanowienie 24 grudnia dniem wolnym dla wszystkich pracowników. Fot. Adobe Stock/Yuri
    1 lutego weszła w życie nowela przewidująca ustanowienie 24 grudnia dniem wolnym dla wszystkich pracowników. Fot. Adobe Stock/Yuri

    W niedzielę sklepy będą otwarte. Wigilia Bożego Narodzenia dniem wolnym od pracy

  • Prezenty pod choinką Fot. PAP/Darek Delmanowicz
    Prezenty pod choinką Fot. PAP/Darek Delmanowicz

    Najwięcej na prezenty. Tyle wyda na święta przeciętny Polak

Serwisy ogólnodostępne PAP