Chodzi o projekt rozporządzenia Ministra Finansów zmieniającego rozporządzenie w sprawie dotacji przedmiotowych do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych.
Obecnie z dofinansowania do posiłków w wysokości 40 proc. mogą skorzystać te bary mleczne, które stosują narzut w wysokości do 56 proc. wartości surowców zużytych do przyrządzania dotowanych posiłków. Dofinasowanie dotyczy posiłków mleczno-nabiałowo-jarskich.
"W wyniku przeprowadzonych analiz Ministerstwo Finansów proponuje obniżenie narzutu z 56 proc. do 45 proc., co przełoży się na spadek cen lub ograniczy ich przyrost wywołany wzrostem cen surowców potrzebnych do przygotowania dotowanych posiłków podawanych w barach mlecznych, przy jednoczesnym zwiększeniu stawki dotacji z 40 proc. do 55 proc., która zrekompensuje przedsiębiorcom niższe wpływy z tytułu ograniczonego narzutu oraz jednocześnie zwiększy środki na pokrycie kosztów zakupu surowców" - napisano w uzasadnieniu do projektu.
Nowe stawki narzutu oraz dotacji będą obowiązywały od dnia 1 czerwca 2022 r. (PAP)
autor: Łukasz Pawłowski
kw/