Dramatyczny wzrost skażenia warzyw i owoców toksycznymi pestycydami w Europie. Z których krajów są te najniebezpieczniejsze?

2022-05-25 18:23 aktualizacja: 2022-05-26, 08:53
Stragan z warzywami i owocami. Fot. PAP/Darek Delmanowicz
Stragan z warzywami i owocami. Fot. PAP/Darek Delmanowicz
Według najnowszego raportu Pesticide Action Network Europe (PAN) Belgia ma najwyższy odsetek owoców i warzyw skażonych toksycznymi pestycydami (34 proc.) w Europie, informuje dziennik “The Brussels Times”.

Na kolejnych miejscach niechlubnego rankingu znajdują się Irlandia (26 proc.), Francja (22 proc.) i Włochy (21 proc.). Polska znajduje się na dwunastym miejscu, z 16 proc. toksycznych substancji wykrytych w badanych próbkach.

„Dramatyczny wzrost niebezpiecznych pestycydów znalezionych w owocach i warzywach sprzedawanych w Europie jest dowodem na to, że rządy nie wypełniają swoich zobowiązań prawnych” – czytamy w raporcie.

W ocenie PAN analizowana kategoria pestycydów jest najbardziej niebezpieczną i najściślej regulowaną kategorią pestycydów. „Są one powiązane z szeregiem chorób przewlekłych, w tym z nowotworami, problemami sercowo-naczyniowymi i cukrzycą, ale mogą także być wysoce toksyczne dla środowiska, zatruwając rzeki i inne cenne ekosystemy” – wynika z badania organizacji.

Zgodnie z unijną strategią z 2020, stosowanie najbardziej niebezpiecznych pestycydów w UE powinno zostać zmniejszone o połowę do 2030 roku. Jednak z raportu PAN wynika, że „UE oddala się od tego celu, zamiast zbliżać się do jego osiągnięcia”.

Andrzej Pawluszek 

mar/