Przeterminowane produkty, żywność na podłogach i zapajęczone ściany. Sanepid kontrolował pizzerie

2022-07-28 14:20 aktualizacja: 2022-07-28, 17:27
Nieprawidłowości w ponad połowie pizzerii w woj, zachodniopomorskim Fot. PAP/Paweł Supernak
Nieprawidłowości w ponad połowie pizzerii w woj, zachodniopomorskim Fot. PAP/Paweł Supernak
Wykorzystywanie przeterminowanych środków spożywczych i przechowywanie ich na podłodze oraz zapajęczone ściany znalazły się wśród nieprawidłowości stwierdzonych przez sanepid w pizzeriach w Zachodniopomorskiem. Nałożono mandaty na ponad 14 tys. zł.

"Pracownicy Inspekcji Sanitarnej podczas kontroli sprawdzali, czy przedsiębiorcy przestrzegają zasad dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej, zasad systemu HACCP, to, w jaki sposób magazynowane są produkty spożywcze oraz przestrzeganie terminów przydatności do spożycia i dat minimalnej trwałości" – poinformowała w czwartek rzeczniczka Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie Małgorzata Kapłan.

Dodała, że między 11 a 17 lipca skontrolowano 138 pizzerii. Nieprawidłowości stwierdzono w 52 proc. obiektów.

Uchybienia dotyczyły stanu sanitarno-higienicznego i nieprzestrzegania wymagań prawa żywnościowego. To m.in. wykorzystywanie przeterminowanych środków spożywczych, zły stan torby do transportu pizzy, przechowywanie środków spożywczych na podłodze i brak dokumentacji potwierdzającej źródło ich pochodzenia, przechowywanie surowego mięsa bezpośrednio obok produktów gotowych do spożycia, niedrożne systemy kanalizacyjne i zapajęczone ściany.

"Za nieprawidłowości w bieżącym stanie sanitarnym nałożono 48 mandatów na łączną kwotę 14 tys. 150 złotych" – podała Kapłan.(PAP)

Autorka: Elżbieta Bielecka

mar/