O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Braki cukru w sklepach i wyższe ceny. Co będzie dalej? Wiceminister odpowiada

Duży pobyt na cukier spowodował jego braki na półkach sklepowych, a przy tym wzrost cen - przekazał PAP wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi Ryszard Bartosik. Cukru mamy wystarczającą ilość, sytuacja się normuje - zapewnił.

Braki cukru w sklepach i wyższe ceny Fot. PAP/Jakub Kaczmarczyk
Braki cukru w sklepach i wyższe ceny Fot. PAP/Jakub Kaczmarczyk

Wiceminister poinformował, że w sezonie 2021/2022 w Polsce wyprodukowano 2,3 mln ton cukru - to o blisko 16 proc. więcej niż w poprzedniej kampanii. "Uzyskana wielkość produkcji cukru była drugą co do wielkości w ostatniej dekadzie" - wskazał Bartosik. Jak dodał, zapotrzebowanie rynku krajowego kształtuje się na poziomie około 1,7 mln ton.

"Oznacza to, że branża cukrownicza w Polsce produkuje więcej cukru o ok. 300-600 tys. ton niż spożycie wewnętrzne" - podkreślił.

Wiceminister przyznał, że zawsze w sezonie letnim obserwowany jest zwiększony popyt na cukier, ponieważ zarówno przedsiębiorstwa przetwórcze, jak i gospodarstwa domowe wykorzystują większe jego ilości na przetwory. Zwrócił też uwagę na strukturę sprzedaży tego produktu. "W Polsce znaczna większość produkowanego cukru jest sprzedawana jako surowiec do przetwórstwa, a mały procent trafia do sprzedaży detalicznej – około 20 procent" - wskazał.

Dodał, że braki cukru na półkach sklepowych zostały wywołane poprzez splot kilku czynników. "Atrakcyjna cena cukru oferowanego w sprzedaży detalicznej w niektórych sieciach handlowych przyciągnęła nie tylko klientów detalicznych, lecz również przedsiębiorców – ciastkarzy, cukierników" - tłumaczył. "Duzy popyt na cukier spowodował jego braki na półkach - sieci handlowe logistycznie nie nadążały za popytem ze strony klientów, a przy tym wzrost ceny cukru" - dodał.

"Puste półki i braki cukru w sklepach były nagłaśniane medialnie, co wywołało panikę i wykupowanie cukru na zapas. W związku z zaistniałą sytuacją sklepy decydowały się na wprowadzenie limitów na zakup cukru" - poinformował Bartosik.

Wiceszef MRiRW zapewnił, że "cukru mamy wystarczającą ilość, sytuacja się normuje". "Cukru w Polsce nie zabraknie" - podkreślił.

Bartosik poinformował, że Krajowa Grupa Spożywcza ma blisko 40-procentowy udział w rynku cukru i zawarte kontrakty realizuje na bieżąco, a bezpośrednim zaopatrzeniem swoich placówek sieci zajmują się samodzielnie.

Niedawno wicepremier, minister rolnictwa Henryk Kowalczyk mówił w mediach, że mamy odpowiednie ilości zapasów cukru. Odnosząc się do rosnących cen tego produktu w sklepach, sięgających nawet  9-10 zł za kg, wskazał, że "cena 4-5 zł za kg będzie nawet w przyszłym sezonie, mimo droższego skupu energii". (PAP)

autor: Aneta Oksiuta

mar/
 

Zobacz także

  • Mężczyzna uprawiający jogging Fot. PAP/EPA/YURI KOCHETKOV

    Naukowcy obalają mit: wyrobienie zdrowych nawyków zajmuje więcej niż 21 dni

  • Słodycze (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Darek Delmanowicz

    To prosta droga do otyłości i chorób. Ekspert radzi, jak ograniczyć cukier w naszej diecie

  • Kostka masła. Zdj. ilustracyjne. Fot. PAP/Andrzej Lange

    Masło, cukier, prąd - co zdrożeje, a co będzie tańsze?

  • jaja, zdjęcie ilustracyjne, fot. PAP/EPA/ARSHAD ARBAB

    „Financial Times”: UE przywróci w piątek cła na jaja i cukier z Ukrainy

Serwisy ogólnodostępne PAP