Marcin Piotrowski poleca rarytas na wigilijny stół

2022-12-17 23:04 aktualizacja: 2022-12-21, 15:36
Znany kucharz w Polsce i na arenie międzynarodowej zdradza przepis na wigilijnego śledzia à la Piotrowski.

Marcin Piotrowski był uczestnikiem i gościem wielu programów kulinarnych, m.in. 1. edycji programu „Top Chef Polska” czy „Pytania na śniadanie” w TVP2. Od lat zajmuje się promowaniem rodzimej kuchni i produktów z Polski na całym świecie. 

Wigilijny śledź à la Piotrowski

Produkty: 1 śledź, 1 cebula, 1 jabłko, 1 serek, olej lniany lub oliwa, natka pietruszki, przyprawy według uznania, np. cynamon, anyż, goździki, ziele angielskie, kardamon.

Przyprawy zgniatamy w naczyniu. Śledzia marynujemy  w przyprawach i w oliwie (oleju lnianym). Podajemy go z serkiem białym aromatyzowanym (najlepiej jabłkiem), z pokrojonymi jabłkami, cebulą i opaloną chałką. Przystrajamy go natką pietruszki i polewamy oliwą z marynaty.

gn/