GIS ostrzega o genotoksycznych i kancerogennych substancjach w ciastkach dla dzieci. Są wycofywane z rynku

2023-01-24 21:06 aktualizacja: 2023-01-25, 10:52
Siedziba GIS w Warszawie Fot. PAP/Paweł Supernak
Siedziba GIS w Warszawie Fot. PAP/Paweł Supernak
Główny Inspektorat Sanitarny wydał we wtorek ostrzeżenie o genotoksycznych i kancerogennych substancjach w dwóch partiach ciastek "Unicorn wheels”.

W ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego żywności GIS podał, że został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o stwierdzeniu wysokiej zawartości estrów 3-monochloropropanodiolu (3-MCPD) oraz estrów glicydowych kwasów tłuszczowych w określonych partiach ciastek Unicorn wheels 220 g, marki Aldiva, dostępnych w sieci sklepów TEDi.

Wykryte estry kwasów tłuszczowych to substancje genotoksyczne i kancerogenne. GIS zaznacza, że biorąc pod uwagę, iż produkt jest przeznaczony dla dzieci, spożycie produktu przez tę grupę konsumentów wiąże się z istotnym ryzykiem dla zdrowia.

Wycofaniu podlegają dwie partie produktu Unicorn wheels, 220g, marka Aldiva o numerach partii: 10792002021000000255 z terminem trwałości 23.12.2023 oraz 12252002021000000150 z datą ważności 04.09.2023

Producentem jest Modern Chocolate GmbH Robert-Bosch-Straße 32, 63303 Dreieich, Niemcy, a dystrybutorem w Polsce: TEDi Sieć Handlowa Sp. z o.o. ul. 11 Listopada 11 40-387 Katowice.

GIS podał, że właściciel sklepów TEDi rozpoczął wycofanie kwestionowanego produktu ze swoich sklepów. Ponadto poinformował na stronie internetowej o wycofaniu https://www.tedi.com/pl/informacja-dla-klienta/

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania kwestionowanego produktu.

Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością.

Ogłoszenia te - jak podkreśla GIS - nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu. (PAP)

Autor: Katarzyna Lechowicz-Dyl

mar/