Król Karol III i Camilla wybrali przepis na koronacyjne danie dla poddanych

2023-04-18 13:10 aktualizacja: 2023-04-18, 14:20
Król Karol III i Camilla, fot. Joe Giddens PAP/PA
Król Karol III i Camilla, fot. Joe Giddens PAP/PA
“Koronacyjny Quiche”, czyli placek ze specjalnie opracowanym nadzieniem z farsz ze szpinaku, bobu i estragonu. Takie danie będzie serwowane podczas koronacyjnego weekendu w całej Wielkiej Brytanii podczas spotkań, na których mieszkańcy Wysp będą świętować koronację nowego władcy. Przepis na to danie wybrali osobiście król Karol i jego żona Camilla.

Quiche to placek z kruchego ciasta wypełniony nadzieniem i sosem na bazie jajek i śmietany. Wersji tego dania jest mnóstwo. Kolejna powstała z okazji koronacji Karola III. Jak poinformował w poniedziałek Pałac Buckingham, koronacyjna wersja tej potrawy ma mieć farsz ze szpinaku, bobu i estragonu. Powstanie tego dania to nawiązanie do stworzonego specjalnie na koronację królowej Elżbiety II w 1953 roku “Koranacyjnego Kurczaka” z curry i majonezem. Tamten przepis nadal cieszy się popularnością wśród Brytyjczyków.

Pałac Buckingham na swojej stronie internetowej zapewnił, że król Karol III i królowa konsorta Camilla wybrali danie osobiście. Przepis, co ważne, można z łatwością dostosować do różnych gustów i preferencji. Chodzi bowiem o to, aby danie mogło się pojawić na tysiącach wspólnych spotkań w całym kraju, którymi Brytyjczycy będą świętować koronację zaplanowaną na 6 maja. „Głęboki quiche z chrupiącym, lekkim ciastem i delikatnymi w smaku szpinakiem, bobem i świeżym estragonem. Jedz na ciepło lub na zimno z zieloną sałatą i gotowanymi młodymi ziemniakami” – czytamy w przepisie zamieszczonym na stronie internetowej rodziny królewskiej. Jest też film, na którym dokładnie zaprezentowano, jak “Koronacyjny Quiche” przygotować. Można go znaleźć na kanale Youtube Pałacu Buckingham. (PAP Life)

mj/