O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Czy mleko roślinne jest zdrowsze od krowiego? Nowe ustalenia naukowców

Mleko roślinne wytwarzane z migdałów, owsa, ryżu i soi zawiera na ogół mniej składników odżywczych niż mleko krowie – poinformowali naukowcy na konferencji organizowanej przez American Society for Nutrition.

Fot. PAP/ DPA/	Lukas Schulze
Fot. PAP/ DPA/ Lukas Schulze

Większość produktów zaliczanych do kategorii mleko roślinne zawiera mniej białka niż mleko krowie. Jedna trzecia nie zawiera wapnia i witaminy D.

Wcześniejsze badania wykazały, że mleko roślinne ma niską zawartość czterech kluczowych minerałów: fosforu, magnezu, cynku i selenu.

Zespół naukowców z University of Minnesota w USA przeanalizował etykiety 237 alternatywnych produktów mlecznych wykonanych z migdałów, owsa, ryżu i soi, które są obecnie dostępne w USA lub były dostępne do niedawna. Następnie porównali poziomy białka, wapnia i witaminy D w produktach roślinnych z poziomami tych samych składników w mleku krowim. Wyniki zaprezentowali na konferencji naukowej Nutrition 2023, organizowanej przez American Society for Nutrition w Bostonie w stanie Massachusetts (USA).

Naukowcy ustalili, że tylko 19 proc. produktów zaliczanych do kategorii mleko roślinne zawiera białko na poziomie równym lub przewyższającym poziom białka w mleku krowim. Białko odgrywa ważną rolę w procesie wytwarzania energii, wzrostu mięśni i procesie trawienia. Produkty roślinne, które dorównywały lub przewyższały zawartość białka w mleku krowim, były zazwyczaj na bazie soi.

Badanie wykazało, że mleko roślinne zawiera średnio zaledwie 2 gramy białka na 240 mililitrów, podczas gdy mleko krowie zawiera 8 gramów białka na 240 mililitrów, niezależnie od tego, czy jest odtłuszczone, półtłuste czy pełnotłuste.

69 proc. badanego mleka roślinnego zostało wzbogacone wapniem i witaminą D. Oznacza to, że zawierały one składniki odżywcze na poziomach, które nie występują naturalnie. Zarówno wapń, jak i witamina D pomagają wzmocnić kości, a witamina D wzmacnia również układ odpornościowy.

„Są to ważne ustalenia, ponieważ te składniki odżywcze są obecnie spożywane w niedostatecznym stopniu” - powiedział rzecznik amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków.

Autorka: Urszula Kaczorowska

pp/

Zobacz także

  • Szklanka mleka i croissanty Fot. PAP/Archiwum Turczyk

    Szklanka mleka dziennie zmniejsza ryzyko raka jelita grubego

  • GIS ostrzega przed bakteriami w jednej partii mleka modyfikowanego dla niemowląt Bebilon. Fot. GIS

    Ostrzeżenie GIS. Wykryto bakterie w popularnym mleku dla niemowląt

  • Organizacje mleczarskie z Polski i Ukrainy wystosowały apel do rządów o niezamykanie granicy. Fot. PAP/	Andrzej Lange

    Organizacje mleczarskie z Polski i Ukrainy apelują do rządów o niezamykanie granicy

  • Wódka Fot. PAP/Tomasz Waszczuk

    Oszczędzamy, ale nie na alkoholu. Na wódkę wydajemy trzy razy więcej niż na mleko

Serwisy ogólnodostępne PAP