O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Jajko - symbol odrodzenia

Nieodłącznie związane z Wielkanocą, jajko to nie tylko symbol nowego życia, ale także symbol odrodzenia. Odnajdujemy go w wielu kulturach i nawet przed czasami chrześcijaństwa miało wielkie znaczenie symboliczne.

Fot. PAP/Michał Zieliński
Fot. PAP/Michał Zieliński

Pięknie dekorowane jaja od wieków zdobią polskie stoły podczas świąt wielkanocnych. Wkładamy je do koszyka ze święconką, stawiamy je na świątecznym stole i dzielimy się nim z bliskimi podczas wielkanocnego śniadania. Z pewnością przez lata sposoby barwienia i dekorowania jaj zmieniły się, ale tradycja pozostała.

Tradycja robienia pisanek i dzielenia się święconym jajkiem sięga daleko w przeszłość. Już starożytni Persowie wiosną ofiarowywali swoim bliskim jaja barwione na czerwono. Zwyczaj ten przyjęli od nich Grecy i Rzymianie. Zdobienie jaj, według wierzeń Słowian, było warunkiem trwałości ludzkiej egzystencji. A zaniechanie tego zwyczaju mogło utrudnić odnowienie się świata po czasie zimowego chaosu. W tradycji chrześcijańskiej jajo stało się symbolem świąt wielkanocnych i tego, co uosabiają - wiecznie odradzającego się życia i zmartwychwstania Chrystusa.

W polskiej tradycji ludowej możemy też dostrzec śniadaniowe zabawy wielkanocne dla wszystkich członków rodziny. Najbardziej popularną, znaną już w XV wieku w Polsce, jest stukanie się jajkami ugotowanymi na twardo. Wygrywa ta osoba, której jajko nie popęka, a zwycięzca ma mieć szczęście w nadchodzącym roku. Inną grą, która wymaga precyzji, jest turlanie jajek po niewielkiej pochyłości lub torze przeszkód.

Dla wspomnianej symboliki i tradycji jajek nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Stąd wiele potraw i sposobów ich przyrządzania, faszerowania itp. Bardzo popularne na polskich stołach są np. jajka faszerowane pieczarkami, które możemy serwować na ciepło i na zimno.

Ugotowane na twardo jajka dzielimy na połówki, łyżeczką wyjmujemy żółtka. Na patelni podsmażamy drobno posiekane cebulę i pieczarki, studzimy. W misce mieszamy ze sobą żółtka, podsmażone pieczarki z cebulą, odrobinę majonezu, sól i pieprz. Tym farszem nadziewamy połówki jajek, ozdabiamy natką pietruszki. (PAP Life)

dki/ jbr/

Zobacz także

  • Ewa Bem. Fot. PAP/Andrzej Jackowski
    Ewa Bem. Fot. PAP/Andrzej Jackowski

    Ewa Bem o Wigilii w rodzinnym domu: lubiłam ten „serdeczny tłok przy opłatku” [WYWIAD]

  • Szopka wykonana w całości z piasku. Fot. PAP/EPA/Angel Medina G.
    Szopka wykonana w całości z piasku. Fot. PAP/EPA/Angel Medina G.

    Gigantyczna szopka z piasku w Hiszpanii. Przyciąga dziesiątki tysięcy turystów [WIDEO]

  • Zdjęcie ilustracyjne Fot. Adobe Stock/kalinichenkod
    Zdjęcie ilustracyjne Fot. Adobe Stock/kalinichenkod

    Z masłem, mlekiem albo prażonym ryżem. Jak serwuje się herbatę w różnych zakątkach świata

  • Wielkanoc w 1945 roku Fot. PAP/CAF
    Wielkanoc w 1945 roku Fot. PAP/CAF

    Dzielili się tym, co mieli. Tak wyglądała Wielkanoc tuż po wojnie

Serwisy ogólnodostępne PAP