Delikatny różowy kolor porcelana z Ćmielowa zawdzięcza recepturze opracowanej w 1936 roku przez Bronisława Kryńskiego. W skład masy, z której ona powstaje, wchodzi m.in. płynne 24-karatowe złoto.
"Ten delikatny odcień różu to nasza przewaga. Można to sprawdzić pod światło, wówczas zobaczymy piękny różowy kolor" – mówi PAP właściciel zakładów AS Ćmielów Adam Spała.
Technologia produkcji tej porcelany jest jedną z największych tajemnic zakładu. Recepturę udało się odzyskać dzięki oryginalnym notatkom Kryńskiego jakie trafiły kilka lat temu do Ćmielowa. Obecnie polska różowa porcelana trafia na stoły całego świata i jest uważana przez wielu za kolekcjonerski rarytas.
Przykłady wykorzystania różowej porcelany można oglądać m.in w ćmielowskim Żywym Muzeum Porcelany, gdzie można nie tylko poznać jej historię, ale także zobaczyć cenne kolekcje. (PAP)
kps/ mjk/ laz/