Badanie na temat zbawiennego wpływy kakao na wzrok przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu Madryckiego. Analizowali oni wpływ flawonoidów pochodzących z kakao oraz antocyjanów zawartych w owocach leśnych na jakość widzenia czterdziestu osób w wieku od 18 do 27 lat.
Podczas trzech osobnych wizyt w laboratorium uczestnicy pili szklankę kakao (z mlekiem), samo mleko lub jedli mieszankę malin, czerwonych i czarnych porzeczek oraz borówek. Za każdym razem po upływie trzech godzin od konsumpcji badano poziom polifenoli w moczu.
Ostrość widzenia testowano w dobrze oświetlonych warunkach oraz o zmierzchu. Wcześniej uczestnicy przeszli szereg badań wzroku oraz wypełnili kwestionariusze dotyczące m.in. sposobu odżywiania.
Naukowcy zaobserwowali, że po wypiciu kakao u badanych następowała wyraźna poprawa ostrości widzenia w świetle dziennym, a także poprawa koncentracji i przetwarzania bodźców wzrokowych. Znacznie mniejsza poprawa miała miejsce po spożyciu owoców. Pozytywnego wpływu żadnego z produktów nie zauważono natomiast w warunkach słabego oświetlenia.
Zdaniem naukowców, za pozytywny wpływ kakao odpowiadają flawonoidy i teobromina, które działają stymulująco na ośrodkowy układ nerwowy.(PAP)