Badanie: nadmiar kawy może niekorzystanie wpływać na pracę mózgu

2021-08-10 12:25 aktualizacja: 2021-08-10, 12:34
Fot. PAP/EPA/YAHYA ARHAB
Fot. PAP/EPA/YAHYA ARHAB
Zbyt wysoka konsumpcja kawy wiąże się z mniejszą objętością mózgu, większym ryzykiem demencji i udaru. Podstawa to umiar - mówią naukowcy - a 6 filiżanek dziennie to zdecydowanie zbyt dużo.
Eksperci z University of South Australia (UniSA) na łamach pisma „Nutritional Neuroscience” przestrzegają - brak umiaru w piciu kawy może zaszkodzić i to poważnie.

W największym, jak twierdzą, badaniu tego typu odkryli, że wysokie spożycie tego powszechnie lubianego napoju wiąże się z mniejszą objętością mózgu oraz podniesionym ryzykiem demencji i udaru. Do takich wniosków doszli po przeanalizowaniu danych na temat ponad 17 tys. osób - uczestników projektu UK Biobank.
 
Osoby, które piły ponad 6 filiżanek dziennie, miały np. aż o 53 proc. wyższe ryzyko demencji.
 
„Kawa należy do najbardziej popularnych napojów na świecie. Przy globalnym spożyciu na poziomie 9 miliardów kg rocznie, kluczowe jest, abyśmy zrozumieli możliwe konsekwencje zdrowotne - podkreśla Kitty Pham z UniSA. - To najbardziej rozległe badanie powiązań między kawą, objętością mózgu, ryzykiem demencji i udaru. To także największy projekt uwzględniający dane na temat objętości mózgu pochodzące z badań obrazowych oraz dużą liczbę czynników towarzyszących” - dodaje.
 
Naukowcy przypominają, że demencja zaburza pamięć, myślenie, kontrolę zachowania i w końcu zdolność do wykonywania codziennych czynności. Na świecie, rocznie diagnozuje się ją u 50 mln ludzi, a np. w Australii stanowi drugą najczęstszą przyczynę śmierci, przy 250 osobach diagnozowanych dziennie.


 
Udar z kolei zatrzymuje dopływ krwi z tlenem do części mózgu, powodując uszkodzenia. Na świecie - przypominają badacze - jedna na cztery osoby w wieku od 25 lat będzie miała przynajmniej jeden udar w czasie swojego życia. W jednym roku oznacza to 13,7 mln osób, z których 5,5 mln umrze.
 
Na szkodliwe dla mózgu działanie nadmiaru kawy wskazywały już inne projekty badawcze - przypominają autorzy nowej pracy, choć dokładny mechanizm takiego działania nie jest znany.
 
Nie trzeba jednak rezygnować z picia ulubionego napoju. Chodzi o odpowiednią ilość - twierdzą naukowcy. „Badanie to dostarcza ważnego wglądu w związki między spożyciem kawy i zdrowiem mózgu, ale podobnie, jak w przypadku wielu rzeczy w życiu, kluczem jest umiar” - zwraca uwagę prof. Elina Hyppönen, współautorka badania.
 
„Typowa dzienna konsumpcja mieści się pomiędzy jedną i dwiema standardowymi filiżankami. Choć oczywiście, miary objętości mogą się różnić, kilka filiżanek dziennie najczęściej nie jest niebezpieczne. Jednak, jeśli ktoś zauważa, że kieruje się w stronę sześciu filiżanek lub więcej, to powinien się zastanowić przed kolejną filiżanką” - mówi prof. Hyppönen.
 
Naukowcy dają jeszcze jedną radę - aby pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu i obok kawy wypić także chociaż niewielką ilość wody.
 
Więcej informacji na stronach:
https://www.unisa.edu.au/media-centre/Releases/2021/excess-coffee-a-bitter-brew-for-brain-health/
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/1028415X.2021.1945858
 
Marek Matacz

TEMATY: