"Bum na zakładanie nowych winnic na Podkarpaciu przystopował, ale te, które już istnieją poszerzają swój areał. Profesjonalizuje się także ich oferta turystyczna, a wina są coraz lepsze" – mówiła Wawro.
Zauważyła, że "zmiany na lepsze wymusza rosnąca konkurencja". "Obecnie turysta odwiedzający regiony winiarskie nie zadowoli się ofertą pod hasłem +to ciekawostka, której trzeba spróbować+" – podkreśliła prezes.
Jej zdaniem, oferowane wina są coraz lepsze, winiarze wprowadzają też w swoich gospodarstwach "dodatkowe atrakcje, np. biesiady przy winie, czy okazjonalne spotkania z winoroślą i winem w roli głównej".
"Wszystko po to, by przyciągnąć turystów. Zainwestowali duże pieniądze w założenie winnicy i jeszcze więcej pracy i serca włożyli w jej prowadzenie. Produkują wino komercyjnie i chcą je dobrze sprzedać. Teraz już nie chodzi tylko o sprzedanie małych partii win zalegających w piwnicach, bo produkują wino na większą skalę" – wyjaśniła Wawro.
Dodała, że turystów zwiedzających podkarpackie winnice "można spotkać każdego dnia". "Ich wizyty zazwyczaj są wcześniej planowane, a wiele osób do winnic zagląda, np. przy okazji pobytu w Bieszczadach czy Beskidzie Niskim. Wiele osób jednak przyjeżdża tylko po to by kupić wino, które już dobrze znają i cenią" - powiedziała.
Wawro zwróciła uwagę, że "na Podkarpaciu od kilku lat powstają lokalne szlaki winiarskie, coraz lepiej oznaczone i wspólnie promowane". "Turystom proponuje się odwiedzenie kilku, a nawet kilkunastu winnic. Poza lokalnym winem oferują też specjały kuchni regionalnej i atrakcje turystyczne. Powstanie szlaków winnych coraz częściej wspierają lokalne samorządy, widząc w nich szanse na rozwój gospodarczy regionu" - mówiła prezes fundacji Galicja Vitis.
W ocenie Wawro, "zainteresowanie winnicami rośnie, bo poprawia się jakość usług". "Coraz więcej gospodarstw winiarskich poza zwiedzaniem i degustacją zapewnia również noclegi i wyżywienie" - zaznaczyła Wawro.
W regionie jest ok. 150 winnic, które mają od kilku arów do nawet trzech hektarów. Przeważają jednak gospodarstwa winiarskie o powierzchni 20-40 arów. W południowo-wschodniej Polsce uprawia się winorośl głównie w okolicach Jasła, Krosna, Strzyżowa, Przeworska i Rzeszowa.
W podkarpackich winnicach dominują odmiany odporniejsze, sprawdzone w lokalnym klimacie, m.in.: seyval blanc, hibernal, bianca, jutrzenka, johanniter na białe wina i rondo, regent, marechal foch oraz leon millot na czerwone.
Początki uprawy winorośli na obszarze dzisiejszego Podkarpacia sięgają X-XI wieku; świadczą o tym np. lokalne nazwy geograficzne, jak Winna Góra, Winnica czy Winne, szczególnie liczne na pogórzach karpackich.
Winiarstwo na tych terenach stopniowo zanikało w XVI i XVII stuleciu. Stało się to w dużej mierze za sprawą konkurencji win węgierskich, które wówczas masowo przywożono do Polski.
Uprawa winorośli powróciła na Podkarpacie w połowie lat 80. ubiegłego stulecia. Pierwsza winnica powstała w Jaśle.(PAP)
Autor: Alfred Kyc
kyc/ je/