O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Oto najgorsze potrawy na świecie

Kluski z krwią, zupa z rybnych podrobów, gotowana głowa owcy... Bazując na ponad 600 tys. ocen zebranych na platformie TasteAtlas, sporządzono zestawienie najgorszych potraw na świecie.

Kobieta jedząca pizzę Fot. PAP/Archiwum Kalbar
Kobieta jedząca pizzę Fot. PAP/Archiwum Kalbar

Wśród ujętych dań znalazł się staromodny specjał, wciąż dość popularny w północnych zakątkach Finlandii i Szwecji. Blodpalt, czyli kluski z krwią, to danie na bazie mąki jęczmiennej lub żytniej, czasem startych surowych ziemniaków i krwi. Kluski te podaje się z pieczoną wieprzowiną lub smażonym boczkiem lub serwuje się jako dodatek do zup. Blodpalt wywodzi się z czasów, gdy w domach wykorzystywano wszystkie części zwierząt, aby zdobyć wystarczająco dużo jedzenia. Dodatek krwi czynił danie bardziej pożywnym.

W zestawieniu znalazło się także popularne hiszpańskie danie - bocadillo de sardinas, czyli kanapka z marynowanymi sardynkami. Przekąska ta jest zazwyczaj robiona z hiszpańskiej bagietki, chociaż można użyć również innych rodzajów pieczywa, takich jak ciabatta lub chleb pełnoziarnisty.

Calskrove to kolejne danie, które nie wzbudziło zachwytów smakoszy. Za to powinno ucieszyć fanów fast foodów... Okazały posiłek to pomysł restauracji Tre Kronor ze szwedzkiego miasta Skelleftea, który składa się z drożdżowego ciasta na pizzę wypełnionego hamburgerem i frytkami. Danie powstało z myślą o tych, którzy po całonocnej imprezie nie mogli zdecydować się, co zjeść w trakcie powrotu do domu.

Angulas a la cazuela to kolejny hiszpański specjał, który, mimo popularności iberyjskiej kuchni na świecie, budzi mieszane uczucia. To tradycyjne danie przygotowuje się z usmażonych młodych węgorzy, czosnku, płatków ostrej papryki, oliwy z oliwek i soli.

Entuzjazmu na talerzu nie wywołują także węgorze w galarecie; ramen burger – wynalazek, w którym bułkę zastępuje smażony makaron instant; chapalele, czyli chilijskie pierożki przygotowywane z gotowanych ziemniaków i mąki pszennej. Na liście znalazło się ponadto katalońskie danie faves a la catalana, przygotowywane z fasoli fava, gotowanej w bulionie z odrobiną kaszanki, boczku, cebuli, czosnku, pomidorów i białego wina.

Dziewiątą lokatę zajmuje thorramatur czyli deska tradycyjnych islandzkich wyrobów: fermentowanego mięsa rekina, wędzonej jagnięciny, gotowanej głowy owcy i kaszanki. Ranking zamyka danie kuchni tajskiej - kaeng tai pla, czyli aromatyczne curry rybne, którego podstawę stanowią sfermentowane wnętrzności ryb. (PAP Life)

mdn/ag/ep/

Zobacz także

  • zdjęcie ilustracyjne, fot. PAP/Darek Delmanowicz

    Zmarli po spożyciu świątecznego ciasta. Podejrzana dosypała do mąki truciznę

  • Świąteczne potrawy. Fot. PAP/Artur Reszko

    Poświąteczny nadmiar jedzenia. Co można z nim zrobić?

  • Ryby. Fot. PAP/EPA/MOHAMED HOSSAM

    Dorsz króluje na świątecznych stołach w Portugalii [WIDEO]

  • Potrawy wigilijne, uszka z grzybami. Fot. PAP/Łukasz Gągulski

    Jedzenie w święta. Co jeść, a czego unikać?

Serwisy ogólnodostępne PAP