Owce wróciły z gór. Redyk jesienny w Zakopanem [NASZE WIDEO]

2023-10-16 14:17 aktualizacja: 2023-10-16, 16:05
Owce wracają do zagród po letnim wypasie. Zdjęcie ilustracyjne. Fot. PAP/Grzegorz Momot
Owce wracają do zagród po letnim wypasie. Zdjęcie ilustracyjne. Fot. PAP/Grzegorz Momot
Stado liczące około 500 owiec w niedzielę powróciło do Zakopanego z bacówki Pod Reglami u wylotu Doliny Ku Dziurze. Baca Andrzej Kluś przez pół roku wypasał tam owce i wyrabiał tradycyjne sery.

Zarówno wyruszenie stada owiec na hale, czyli redyk wiosenny, jak i ich powrót, czyli redyk jesienny to dla górali prawdziwe święto. Widok wielkiego stada owiec powadzonego przez odświętnie ubranego bacę i jego juhasów, w towarzystwie góralskiej muzyki robi duże wrażenie na turystach, którzy przyjeżdżają specjalnie by obejrzeć to wydarzenie. 

Opiekunowie wraz ze zwierzętami wyruszają na wypas w dzień św. Wojciecha, czyli 23 kwietnia. Gospodarze znakują swoje zwierzęta i oddają bacy. Ten wraz z juhasami prowadzi je w góry. Przez pół roku pasterze mieszkają w bacówce. Powrót w doliny następuje jesienią tradycyjnie w dzień św. Michała Archanioła, choć dokładana data jest uzależniona od pogody. Baca prowadzi wtedy owce przez wsie i oddaje je gospodarzom. 

Bacówka jest nie tylko schronieniem, ale też miejscem, gdzie wyrabia się sery: oscypki, bundz i żętycę. 

Oscypki można sprzedawać w okresie wypasu owiec. Tradycyjny ser owczy musi mieć wrzecionowaty kształt, długość od 17 do 23 cm; średnica sera w najszerszym miejscu powinna wynosić do 6 do 10 cm, a waga od 0,6 do 0,8 kg. Barwa skórki oscypka musi być słomkowo-lśniąca lub jasnobrązowa z delikatnym połyskiem.(PAP)

Autor: Paweł Stępniewski 

ps/