Pół awokado – tak wygląda lunch króla Karola III

2024-10-07 22:36 aktualizacja: 2024-10-08, 10:44
Król Karol III. Fot. PAP/EPA/ANDY KELVIN
Król Karol III. Fot. PAP/EPA/ANDY KELVIN
Przez lata król Karol III uważał lunch za fanaberię i stratę czasu. Ale to się zmieniło. Za namową żony i lekarzy 75-letni monarcha włączył do swojego codziennego menu lekki posiłek. A właściwie przekąskę, bowiem król upodobał sobie połówkę awokado.

Awokado pojawiło się na naszych stołach niemal dekadę temu. Swoją popularność zawdzięcza głównie właściwościom prozdrowotnym. Choć kaloryczne, jest bowiem skarbnicą zdrowych tłuszczów. Dostarcza organizmowi witamin A, C, E, K i H oraz witamin z grupy B. Jest także źródłem cennych minerałów, jak wapń, żelazo czy potas. Poprawia metabolizm, krążenie, odporność. I z tych wszystkich powodów awokado znalazło się na królewskim stole, donosi „The Mail on Sunday”.

Wcześniej przeciwny przerwie w ciągu dnia monarcha, z powodów zdrowotnych (w lutym poinformowano, że Karol zmaga się z chorobą nowotworową) przystał na sugestie żony i lekarzy, by w swoim grafiku jednak znaleźć czas na przerwę i lekki posiłek.

„Z lekką niechęcią, ale dał się przekonać do lunchu. Zwykle jest to połowa awokado. Przekąska, która pozwala mu zachować energię w ciągu dnia” – przekazał informator „The Mail on Sunday”. Syn Elżbiety II od lat stawia na produkty organiczne, co więcej nie są mu obce modne żywieniowe trendy. W rozmowie z BBC przyznał, że dwa dni w tygodniu rezygnuje z jedzenia mięsa i ryb, a raz w tygodniu unika również nabiału. (PAP Life)

mdn/ ał/