Pobyt pasterzy z owcami na halach rozpoczyna się w dzień św. Wojciecha, czyli 23 kwietnia. Gospodarze znakują swoje zwierzęta i oddają bacy. Ten wraz ze swoimi pomocnikami juhasami prowadzi je w góry. Pasterze przez pół roku mieszkają w bacówce, która daje im schronienie i jest miejscem, gdzie wyrabia się oscypki, bundz i żętycę.
Powrót następuje jesienią tradycyjnie w dzień św. Michała Archanioła, choć dokładana data jest uzależniona od pogody. Baca prowadzi owce przez wsie i oddaje je gospodarzom.
Wiosenne wyprowadzanie owiec na hale, czyli redyk wiosenny i ich powrót, czyli redyk jesienny, to dla górali bardzo ważne wydarzenia. Widok wielkiego stada owiec powadzonego przez odświętnie ubranego bacę i jego juhasów, w towarzystwie góralskiej muzyki przyciąga co roku wielu turystów, odbywają się jarmarki i festyny.
Autor: Paweł Stępniewski
ps/kgr/