Rzeczniczka Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu Wiesława Kostuj poinformowała w czwartek, że w czerwcu pracownicy sanepidu w regionie pobrali do badań laboratoryjnych w kierunku zanieczyszczeń mikrobiologicznych 200 próbek lodów w tym 160 lodów z automatu, na bazie mleka.
Ze względu na zawyżoną liczbę enterobakterii zakwestionowali 15 próbek lodów z automatu, na bazie mleka.
Nieprawidłowości stwierdzono w trzech zakładach znajdujących się w powiecie nowotomyskim, średzkim i konińskim. Właściciele tych zakładów otrzymali decyzje nakazujące unieruchomienie działalności w zakresie produkcji i sprzedaży lodów z automatu do czasu uzyskania prawidłowych wyników badań lodów i przedstawienia wyników organom nadzorującym.
Rzeczniczka wyjaśniła, że zawyżona liczba bakterii z rodziny Enterobacteriaceae wskazuje na niewłaściwy proces higieny produkcji lodów. Przedsiębiorca jest zobowiązany do usunięcia nieprawidłowości i dokonanie oceny procesu przygotowywania lodów w tym, m.in.: czyszczenia i dezynfekcji sprzętu i urządzeń, higieny personelu, weryfikacji procedur czyszczenia i dezynfekcji sprzętu, urządzeń i powierzchni produkcyjnych. (PAP)
ang/