Sanepid przebadał lody w Wielkopolsce. Trzy zakłady mają zaprzestać produkcji

2024-07-24 14:47 aktualizacja: 2024-07-24, 15:50
Jordanowo (Wielkopolska), 25.05.2011. Majówka w chmurach zorganizowana, 25 bm. nad budowaną autostradą A2 na odcinku Nowy Tomyśl - Świecko koło węzła Jordanowo. Specjalna platforma z kuchnią i stołem dla gości zwiedzających budowę została podniesiona dźwigiem na wysokość ok. 35 m i tam podano obiad. (ac/cat) PAP/Adam Ciereszko
Jordanowo (Wielkopolska), 25.05.2011. Majówka w chmurach zorganizowana, 25 bm. nad budowaną autostradą A2 na odcinku Nowy Tomyśl - Świecko koło węzła Jordanowo. Specjalna platforma z kuchnią i stołem dla gości zwiedzających budowę została podniesiona dźwigiem na wysokość ok. 35 m i tam podano obiad. (ac/cat) PAP/Adam Ciereszko
Trzy wielkopolskie zakłady otrzymały nakazy unieruchomienia działalności w zakresie produkcji i sprzedaży lodów z automatu. To efekt kontroli przeprowadzanych przez pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej w regionie.

Rzeczniczka Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu Wiesława Kostuj poinformowała w czwartek, że w czerwcu pracownicy sanepidu w regionie pobrali do badań laboratoryjnych w kierunku zanieczyszczeń mikrobiologicznych 200 próbek lodów w tym 160 lodów z automatu, na bazie mleka.

Ze względu na zawyżoną liczbę enterobakterii zakwestionowali 15 próbek lodów z automatu, na bazie mleka.

Nieprawidłowości stwierdzono w trzech zakładach znajdujących się w powiecie nowotomyskim, średzkim i konińskim. Właściciele tych zakładów otrzymali decyzje nakazujące unieruchomienie działalności w zakresie produkcji i sprzedaży lodów z automatu do czasu uzyskania prawidłowych wyników badań lodów i przedstawienia wyników organom nadzorującym.

Rzeczniczka wyjaśniła, że zawyżona liczba bakterii z rodziny Enterobacteriaceae wskazuje na niewłaściwy proces higieny produkcji lodów. Przedsiębiorca jest zobowiązany do usunięcia nieprawidłowości i dokonanie oceny procesu przygotowywania lodów w tym, m.in.: czyszczenia i dezynfekcji sprzętu i urządzeń, higieny personelu, weryfikacji procedur czyszczenia i dezynfekcji sprzętu, urządzeń i powierzchni produkcyjnych. (PAP)

ang/