O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Szkodliwe toksyny w partii mąki żytniej. GIS ostrzega

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące przekroczenia dopuszczalnego poziomu ochratoksyny A w partii mąki żytniej razowej typ 2000 wyprodukowanej przez firmę Radix-Bis. Toksyna wytwarzana jest przez grzyby Aspergillus i Penicillium i ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.

Produkcja mąki Fot. PAP/Wojciech Pacewicz
Produkcja mąki Fot. PAP/Wojciech Pacewicz

Więcej

GIS przekazał w komunikacie, że wskaźniki zwiększonej aktywności SARS-CoV-2 są obserwowane w regionie europejskim od maja 2024 r. Fot. PAP/	Archiwum Turczyk (zdjęcie ilustracyjne)

GIS o sytuacji epidemicznej. Czy są planowane nowe ograniczenia?

W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partii mąki żytniej razowej typ 2000.

Wyjaśniono, że ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby Aspergillus i Penicillium i ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.

Na prośbę GIS została przygotowana ocena ryzyka przez ekspertów z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego, zgodnie z którą spożycie produktu o podanym numerze partii może stwarzać ryzyko dla zdrowia konsumentów.

Chodzi o mąkę żytnią razową typ 2000, o masie netto 900 g o numerze partii: 11.12.2024 z datą minimalnej trwałości 11.12.2024. Jej producentem jest Radix-Bis.

GIS podał, że producent zobowiązał się do poinformowania klientów o zaistniałej sytuacji i wycofania produktu.

Zapewniono, że organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej współpracują z Radix-Bis i monitorują proces wycofania kwestionowanej partii produktu.(PAP)

mgw/ mark/ know/

Zobacz także

  • Herbata (zdj. ilustracyjne). Fot. PAP/Archiwum Turczyk

    Wysoki poziom alkaloidów w herbacie. GIS wydał ostrzeżenie

  • Opakowanie sera z partii, w której wykryto bakterię Salmonella. Fot. GIS.gov.pl

    Salmonella w żółtym serze. GIS wydał ostrzeżenie

  • Jajka, zdjęcie ilustracyjne, fot. PAP/Andrzej Lange

    GIS ostrzega przed salmonellą w jajach. Chodzi o konkretną partię

  • Sałatka - zdjęcie ilustracyjne Fot. PAP/Archiwum Turczyk

    Salmonella w mieszankach sałat. GIS wydał ostrzeżenie

Serwisy ogólnodostępne PAP