O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Turystyczny boom na zbiory „czerwonego złota”. Każdego dnia w wyprawach uczestniczy 150 osób

Wyprawy na zbiory szafranu - to coraz popularniejsza forma turystyki jesienią we Włoszech. Trzeba wstać wcześnie rano, by obserwować zbiory tej najdroższej przyprawy na świecie i uczestniczyć w jej dalszym przygotowaniu. Wycieczka kończy się degustacją dań z jej dodatkiem.

Szafran. Fot. freepik.com (zdjęcie ilustracyjne)
Szafran. Fot. freepik.com (zdjęcie ilustracyjne)

Praca na polu wymaga dużej delikatności i precyzji; trzeba zerwać kwiat zaraz po tym, gdy się otworzy i wyciągnąć z niego ostrożnie trzy czerwone znamiona.

Osuszony szafran kosztuje 30 euro za jeden gram. Jeśli jest wysokiej jakości, można z niego przygotować co najmniej 20 porcji risotto. Jeden gram przyprawy niskiej jakości wystarczy tylko na trzy, cztery talerze.

Zbiory rozpoczęły się tradycyjnie w październiku. Trwają przede wszystkim we włoskim zagłębiu „czerwonego złota”, czyli w Abruzji, gdzie jego uprawy znajdują się w 13 gminach, a także w stołecznym regionie Lacjum, w Toskanii i na Sardynii.

Jak poinformowała prezes stowarzyszenia Drogi Szafranu Sonia Fiucci „aby wyprodukować kilogram szafranu potrzeba około 100 tysięcy kwiatów i ponad 420 godzin pracy”. Jest ona organizatorką wycieczek na zbiory w rejonie miasta L’Aquila w Abruzji.

Więcej

szkolne ławki (zdjęcie ilustracyjne), fot. PAP/DPA/Pascal Deloche / GODONG

Włoski nauczyciel ze sfałszowanym dyplomem wpadł, bo robił błędy ortograficzne

Codziennie uczestniczy w takich wyprawach 150 osób. Ich kulminacją jest degustacja piwa, dań i lodów z dodatkiem tej cennej przyprawy, przy akompaniamencie zespołu muzycznego.

Można też poznać historię kwiatu i jego cennego składnika, który zawsze fascynował.

Szafran wymieniony jest w Biblii, używany był przez Fenicjan i w Cesarstwie Rzymskim. Stosowała go w celach kosmetycznych królowa Egiptu Kleopatra, a w Toskanii za czasów Medyceuszy farbowano nim tkaniny.

Uczestnicy wypraw na pola kwiatów dowiadują się, że szafran jest także najbardziej fałszowaną przyprawą na świecie i mogą osobiście przekonać się ile pracy trzeba włożyć w to, aby przygotować jedno z koronnych dań włoskiej kuchni- risotto z szafranem.

Z Rzymu Sylwia Wysocka (PAP)

mmi/

Zobacz także

  • Andrzej Duda, John Dunlap i Agata Kornhauser-Duda Fot/X/KPRP

    Prezydent spotkał się z Wielkim Mistrzem Suwerennego Wojskowego Zakonu Maltańskiego

  • Rzym, fot. PAP/EPA/ANSA/RICCARDO ANTIMIANI

    TSUE: kara 10 mln euro dla Włoch, które przez 20 lat nie wdrożyły dyrektywy o oczyszczaniu ścieków

  • Policyjna akcja w Palermo, aresztowanie 181 podejrzanych członków Cosa Nostra. Fot. PAP/EPA/IGOR PETYX

    Dzień Pamięci o Ofiarach Mafii we Włoszech. Odczytano nazwiska 1101 osób

  • Włoska poczta Fot. PAP/EPA/ANGELO CARCONI

    Świat pisze do papieża. Poczta odbiera setki kilogramów listów

Serwisy ogólnodostępne PAP