Według szacunków, w Anglii zużywanych jest rocznie 2,7 mld sztuk jednorazowych sztućców - w większości plastikowych - oraz 721 mln jednorazowych talerzy, co oznacza, że jedna osoba zużywa średnio 37 jednorazowych sztućców i 18 jednorazowych plastikowych talerzy rocznie, ale tylko 10 proc. z nich jest poddawanych recyklingowi.
Wejście w życie zakazu powoduje, że lokale gastronomiczne, w tym te sprzedające dania na wynos, nie mogą używać plastikowych jednorazowych talerzy, sztućców czy pojemników, a sklepy nie mogą ich sprzedawać. To oznacza, że lokale gastronomiczne muszą przestawić się na biodegradowalne alternatywy, takie jak papierowe kubki czy drewniane sztućce.
Podobnie jak to jest w Szkocji i Walii, zakaz nie obejmuje natomiast produktów używanych do przechowywania paczkowanej żywności w supermarketach, takich jak styropianowe tacki. (PAP)
pp/