„Po długiej i ciężkiej chorobie zmarła Pani Profesor Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, słynna Pani Profesor Zdrówko" – przekazała w mediach społecznościowych Bosacka.
„Małgosiu, smutno mi i pusto bez Ciebie. Do kogo teraz zadzwonię z prośbą o radę?" – dodała dziennikarka, która z prof. Kozłowską-Wojciechowską pracowała przy tworzeniu programu „Wiem, co jem” w TVN Style. Występowała w nim jako Profesor Zdrówko, zyskując rozpoznawalność widzów.
Prof. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska zmarła w wieku 72 lat.
Była absolwentką Wydziału Lekarskiego Akademii Medycznej w Warszawie. Uzyskała specjalizację chorób wewnętrznych i gastroenterologii. W 1984 r. obroniła doktorat z nauk medycznych. W 2006 r. habilitowała się w dziedzinie nauk medycznych, w specjalności dietetyka, na Pomorskiej Akademii Medycznej w Szczecinie. W 2012 r. otrzymała tytuł profesora nauk medycznych.
Karierę zawodową rozpoczęła w 1977 r. w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie. Tam odbyła studia doktoranckie. Po latach asystentury w Klinice Gastroenterologii i Przemiany Materii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego i w Klinice Chorób Metabolicznych i Gastrologii IŻŻ w Szpitalu Bródnowskim oraz pracy internistki, obejmowała stanowiska kierownicze i doradcze z zakresu wiedzy o żywności i żywieniu, chorób wewnętrznych i gastrologii.
Od 2006 r. pracowała w Katedrze Farmakognozji i Molekularnych Podstaw Fitoterapii Wydziału Farmaceutycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Kilka lat później została kierowniczką Zakładu Farmacji Klinicznej i Opieki Farmaceutycznej i objęła kierownictwo studiów podyplomowych z „Psychodietetyki” na Uniwersytecie SWPS w Warszawie.
Prof. Kozłowska-Wojciechowska była m.in. przewodniczącą trzech kadencji Warszawskiego Oddziału Polskiego Towarzystwa Badań nad Miażdżycą, członkinią Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych, Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego, członkinią honorową Polskiego Towarzystwa Dietetyki, wiceprzewodniczącą Komisji Edukacji Żywieniowej Komitetu Żywienia Człowieka PAN. Angażowała się w popularyzację wiedzy o zdrowym żywieniu, biorąc udział m.in. w audycjach radiowych oraz programach telewizyjnych. (PAP)
Autorka: Inga Domurat
kgr/