Producentem produktu jest Spółdzielnia Producentów PolEggs z/s w Krotoszynie. Bakterie Salmonella wykryto w jajach z chowu klatkowego. Numer partii: 22.09.2024. Termin przydatności do spożycia: 22/09/2024. Kod kreskowy: 5 987463 142650.
GIS podkreśla, że nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu tego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonellą zawarte są na stronie internetowej pod hasłem: "salmonellozy durowe i jelitowe".
Właściciel zakładu pakowania jaj w ramach własnych procedur powiadomił odbiorcę - Spółdzielnię Producentów PolEggs z/s w Krotoszynie - o konieczności wycofania jaj z rynku.
Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą dalsze postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.
iżu/ agz/ sma/