O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Gnocchi, bruschetta, a nawet pizza. Na jakich przysmakach włoskiej kuchni łamią język turyści?

Gnocchi, czyli kopytka są na pierwszym miejscu listy najtrudniejszych do wymówienia przez cudzoziemców specjałów włoskiej kuchni. W czołówce nazw, na których obcokrajowcy łamią sobie język, są też bruschetta, focaccia, ragu alla bolognese.

Gnocchi to popularne włoskie kopytka Fot. Pixabay/Emma-PAT
Gnocchi to popularne włoskie kopytka Fot. Pixabay/Emma-PAT

Wyśmienita włoska kuchnia jest jednym z powodów przyjazdu milionów zagranicznych turystów do Italii. Ale przy restauracyjnym stole czy w barze często pojawiają się przeszkody, jakimi są trudności z wymówieniem nazw wielu dań i przysmaków.

"Nie do wymówienia"

Niektóre z nazw cudzoziemcy uznają za "nie do wymówienia". Listę tych 20 najtrudniejszych sporządzono na podstawie wyników poszukiwań online, jak wymawia się poszczególne włoskie słowa.

Więcej

Pizza. Fot. PAP/Archiwum Kalbar

Przypalone brzegi pizzy są rakotwórcze? Nowe ustalenia włoskich naukowców

Najczęściej pada w przeszukiwarkach internetowych pytanie o wymowę słowa: gnocchi.

Na drugim miejscu jest ragù alla bolognese, a na trzecim - i tu zaskoczenie - pizza.

Zagraniczni turyści mają też problemy z wymową takich nazw, jak bruschetta, lasagna, focaccia, brioche, spaghetti, prosciutto , ciabatta, tiramisù, fettuccine, tagliatelle, cappuccino, orecchiette, pasta, minestrone, calzone, arancini.

Z Rzymu Sylwia Wysocka (PAP)

kno/

Serwisy ogólnodostępne PAP