O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Każdy Polak marnuje średnio 123 kg żywności rocznie

Każdy Polak marnuje średnio 123 kg żywności rocznie, z czego 69 kg na osobę marnotrawione jest w gospodarstwach domowych - informuje Instytut Ochrony Środowiska – Państwowy Instytut Badawczy (IOŚ-PIB).

Żywność wyrzucona do śmieci. Zdj. ilustracyjne. Fot. PAP/Grzegorz Michałowski
Żywność wyrzucona do śmieci. Zdj. ilustracyjne. Fot. PAP/Grzegorz Michałowski

Według instytutu zmarnowana żywność w Polsce odpowiada za emisję około 13 mln ton gazów cieplarnianych w ekwiwalencie CO2.

Jak wynika z ostatnich badań, które IOŚ-PIB prowadzi w ramach sprawozdawczości Polski do Komisji Europejskiej, w 2022 roku w Polsce wygenerowano 4,5 mln ton odpadów żywności, a zmarnowana żywność przekroczyła 4,8 mln ton. Najwięcej, bo 56 proc. tych odpadów pochodzi z gospodarstw domowych.

16 października obchodzony jest Światowy Dzień Żywności.

Jak zaznacza IOŚ-PIB, marnotrawstwo to problem, z którym mierzy się Unia Europejska i przypomina, że z raportu Feedback EU "No Time To Waste", wynika że wspólnota marnotrawi więcej żywności, niż importuje – według szacunków nawet 153,5 mln ton jedzenia rocznie.

Więcej

Wielkanocne jedzenie. Zdjęcie ilustracyjne. Fot. PAP/Darek Delmanowicz

Badanie: 17 proc. konsumentów podczas świąt wielkanocnych marnuje żywność

"Aby z tym walczyć, Unia Europejska nałożyła na wszystkie kraje członkowskie obowiązek ograniczenia marnotrawstwa żywności o 50 proc. do 2030 roku. Efekt? Chociaż kraje podjęły działania mające na celu ograniczenie marnotrawstwa żywności, ich poziom ambicji i wyniki są bardzo zróżnicowane. Komisja Europejska, aby zwiększyć skuteczność działań, proponuje rozwiązania legislacyjne, m.in. nowelizację Dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2008/98/WE z 19 listopada 2008 r. Co to będzie oznaczało dla Polski? Ograniczenie ilości wytwarzanych odpadów żywności na etapie przetwórstwa o 55 tys. ton i na kolejnych etapach: handlu i konsumpcji sumarycznie o 980 tys. ton" - wskazuje IOŚ-PIB.

Według IOŚ-PIB, z jednej strony 10 proc. żywności dostępnej dla konsumentów w UE trafia do kosza, podczas gdy z drugiej strony, 37 mln osób w UE nie stać na to, aby przynajmniej co drugi dzień zjeść pełnowartościowy posiłek.

Instytut Ochrony Środowiska przypomina, że Światowy Dzień Żywności obchodzony jest co roku 16 października. Został ustanowiony przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w 1979 roku. W 2024 roku Światowy Dzień Żywności obchodzony jest pod hasłem "Prawo do żywności dla lepszego życia i lepszej przyszłości". Tematem przewodnim jest zwrócenie uwagi na prawo każdego człowieka do dostępu do różnorodnej, odżywczej, bezpiecznej i dostępnej żywności. Celem tegorocznych obchodów jest zwiększenie świadomości na temat potrzeby zapewnienia wystarczającej ilości wartościowej żywności dla wszystkich ludzi, szczególnie w obliczu problemów, takich jak zmiany klimatu, konflikty i kryzysy gospodarcze.(PAP)

pif/  malk/kgr/

Zobacz także

  • Żywność wyrzucona na śmietnik. Fot. PAP/Grzegorz Michałowski

    W święta marnujemy za dużo żywności. Dane statystyczne

  • Wielkanocne jedzenie. Zdjęcie ilustracyjne. Fot. PAP/Darek Delmanowicz

    Badanie: 17 proc. konsumentów podczas świąt wielkanocnych marnuje żywność

  • Szafka stowarzyszenia Jadłodzielnia. Fot. PAP/Marcin Bielecki

    Co zrobić, żeby zredukować ilość śmieci po świętach?

  • Rząd Hiszpanii chce skończyć z wyrzucaniem żywności Fot. Marta Perez/PAP/EPA

    Gastronomia i handel zapłacą do 60 tys. euro kary za wyrzucanie żywności. W tym kraju chcą skończyć z marnowaniem jedzenia

Serwisy ogólnodostępne PAP