Kontrola sanepidu w punktach gastronomicznych. 12 tys. zł mandatów za nieprawidłowości

2024-07-17 10:01 aktualizacja: 2024-07-17, 12:14
Lodziarnia (zdjęcie ilustracyjne) Fot. PAP/Wojtek Jargiło
Lodziarnia (zdjęcie ilustracyjne) Fot. PAP/Wojtek Jargiło
Kontrolerzy sanepidu przeprowadzili 217 kontroli punktów gastronomicznych w turystycznych miejscowościach woj. pomorskiego. Nałożyli 33 mandaty na łącznie 12 tys. zł – poinformował sanepid.

Rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku Zbigniew Zawadzki poinformował PAP, że kontrole przeprowadzili pracownicy powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych w miejscowościach turystycznych w woj. pomorskim od 20 do 30 czerwca.

Kontrolerzy sprawdzali zakłady żywienia zbiorowego typu otwartego: restauracje, bary, kawiarnie, lodziarnie i food trucki). Przeprowadzili 217 kontroli, w tym 8 interwencyjnych, z których 3 okazały się zasadne. Kontrolerzy nałożyli 33 mandaty na łącznie 12 tys. zł.

"Najczęściej stwierdzanymi nieprawidłowościami były niewłaściwy stan higieniczno-sanitarny pomieszczeń, wyposażenia i sprzętu, niewłaściwe warunki przechowywania żywności, brak możliwości identyfikacji środków spożywczych, przeterminowana żywność, brak czystości bieżącej, brak przestrzegania procedur i instrukcji opracowanych w ramach dobrych praktyk higienicznych i dobrych praktyk produkcyjnych oraz opartych na zasadach systemu HACCP" – poinformował PAP rzecznik sanepidu w Gdańsku. (PAP)

ał/