Książka polskiego reportażysty chwalona przez "New York Times"

2024-01-16 13:45 aktualizacja: 2024-01-16, 14:42
Witold Szabłowski. Fot. PAP/Lech Muszyński
Witold Szabłowski. Fot. PAP/Lech Muszyński
Książkowy reportaż "Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem" Witolda Szabłowskiego ukazał się na polskim rynku w 2021 r. Natomiast w wersji anglojęzycznej w listopadzie 2023 r. Autor pochwalił się właśnie, że książka spotkała się z bardzo pozytywnym odbiorem w dzienniku "New York Times". Reportaż znalazł się m.in. wśród pozycji polecanych czytelnikom na najbliższy tydzień.

Witold Szabłowski z upodobaniem przygląda się kuchni przez pryzmat historii i polityki. Najpierw w "Jak nakarmić dyktatora" podzielił się owocami swoich rozmów z kucharzami, którzy przez lata gotowali dla jednych z największych dyktatorów XX wieku - Fidela Castro, Pol Pota, Saddama Husajna, Envera Hodży i Idiego Amina. Następnie przyjrzał się temu, jak w Rosji wykorzystuje się kwestie kulinarne do manipulowania społeczeństwem, począwszy od ostatniego cara, a na Władimirze Putinie kończąc.

15 stycznia Szabłkowski podzielił się dobrymi nowinami na temat tego, jak książka "Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem" radzi sobie na amerykańskim rynku. "Marzenia się spełniają. Czasami trzeba sobie na to trochę poza....lać, ale spełniają się. Marzyłem, że o moich książkach będą pisać kiedyś w 'New York Timesie'. Ale wydawało mi się to marzenie tak dalekie, że aż nierealne" - Szabłowski zaczyna swój facebookowy post.

"Aż tu w ostatnim czasie amerykańskie wydanie 'Rosji od kuchni' w tłumaczeniu Antonii Lloyd Jones - było w 'New York Times' już trzy razy. Najpierw w zapowiedziach najciekawszych książek do wydania w 2023, potem recenzja na całą stronę. Teraz zaś jest w książkach polecanych na najbliższy tydzień. Piszą, że jest to 'wspaniała literatura, która pomaga zrozumieć Rosję'. I że jest o tym, 'jak jedzenie - lub jego brak - tworzy historię'. Tak piszą, a ja się rozpływam. Trudno nawet powiedzieć, jaki jestem szczęśliwy" - przyznaje autor. Post zilustrował zdjęciem, na którym trzyma w ręku numer "New York Times'a".

Na rynku amerykańskim odbiła się echem również poprzednia książka Szabłowskiego "Jak nakarmić dyktatora". Trzy lata temu pisarz ujawnił, że firma producencka aktora Channinga Tatuma kupiła prawa do zekranizowana tej publikacji. Szabłowski przekazał, że będzie współscenarzystą i koproducentem. Wyraził też nadzieję, że na podstawie książki powstanie serial fabularny. Od tamtego czasu pisarz nie informował publicznie o dalszych losach tego projektu. (PAP Life)

kh/