Kultowa potrawa obchodzi 75. urodziny. "Należy do Berlina tak jak Brama Brandenburska"

2024-09-04 16:27 aktualizacja: 2024-09-05, 14:41
Currywurst. Fot. PAP/EPA/HAYOUNG JEON
Currywurst. Fot. PAP/EPA/HAYOUNG JEON
Currywurst, czyli kiełbasa z przyprawami lub sosem curry, obchodzi w środę 75. urodziny. Jedno z ulubionych dań Niemców wynalazła 4 września 1949 r. Herta Heuwer w swoim barze w Berlinie Zachodnim.

„Currywurst należy do Berlina tak jak Brama Brandenburska – i jest równie sławny” – napisał w środę berliński portal bz-berlin. O wynalezieniu currywurst powstało kilka legend. Jedna z nich mówi, że właścicielka budki z przekąskami w dzielnicy Charlottenburg w Berlinie Zachodnim, Herta Heuwer, testowała dokładnie 75 lat temu nowy przepis, mieszając przecier pomidorowy, sos Worcestershire, curry w proszku i inne przyprawy. Sosem tym polała pokrojoną smażoną kiełbasę i w ten sposób powstał currywurst – czytamy w środę na Instagramie portalu tagesschau.

Z kolei inna legenda głosi, że Heuwer musiała improwizować z powodu braku musztardy, tworząc w ten sposób nowy sos. Niezależnie od tego, która z opowieści jest prawdziwa, Niemiecki Urząd Patentów i Marek przyznał patent właścicielce baru i Berlinowi. „Mam patent, to wszystko!” – powiedziała Heuwer, która zmarła w 1999 r. Tagesschau zauważył, że w rzeczywistości właścicielka baru w Berlinie Zachodnim nie opatentowała faktycznego przepisu na currywursta, ponieważ oznaczałoby to ujawnienie ściśle tajnej receptury. Pomysłodawczynię miasto Berlin uhonorowało tablicą pamiątkową w 2003 r.

Currywurst to jedno z najpopularniejszych dań w Niemczech. Rocznie Niemcy zjadają ok. 800 mln takich kiełbasek, a sami Berlińczycy ok. 70 mln – dowiadujemy się z portalu bz-berlin. Currywurst bije także inne rekordy. W 2010 r. w Wolfenbuettel w Dolnej Saksonii przygotowano rekordową kiełbasę currywurst – ważącą 175,2 kg i mierzącą 320 m. Po usmażeniu kiełbasa została polana ok. 95 kg sosu pomidorowego i przyprawiona kilogramem curry w proszku. A luksusowy Hotel Adlon w Berlinie serwuje od 2018 r. currywursta z drobinkami złota w cenie 26 euro.

Z Monachium Iwona Weidmann

ipa/ mms/pp/