Crepes i galette
Jednym z najbardziej klasycznych i popularnych ulicznych specjałów w Paryżu są naleśniki, znane jako crepes. „Można je kupić w jednej z setek budek rozstawionych w centrum miasta, które najczęściej oferują je z nutellą i bananem. Na słodko mogą być również serwowane z dżemem, świeżymi owocami lub cukrem” – mówi PAP Life Sylvie Marek, dyrektorka operacyjna projektu French Touch La Belle Vie, stanowiącego wielowymiarowe święto przyjaźni polsko-francuskiej z 10-letnią tradycją.
Alternatywą są pochodzące z Bretanii naleśniki gryczane, galette. Często są serwowane z różnorodnymi nadzieniami, takimi jak ser, szynka i jajko. Aby spróbować najlepszych galettes, warto udać się w okolice rue du Montparnasse, które słynie z licznych creperies – małych, rodzinnych restauracji, specjalizujących się w serwowaniu tych gryczanych specjałów. Tradycyjnym towarzyszem galettes jest cydr, czyli przefermentowany napój alkoholowy z dojrzałych jabłek. Jego lekko kwaskowaty smak idealnie podkreśla wyrazisty smak gryczanych naleśników, tworząc harmonijną i autentyczną bretońską ucztę.
Na naleśniki gryczane, a także kanapki, warto udać się również na najstarszy targ miejski w dzielnicy Le Marais – Marché des Enfants Rouges. Tam, na stoisku Chez Alain Miam Miam, oferowane są dania przygotowywane z regionalnych i wysokiej jakości produktów, m.in. szynki z Bajonny oraz dojrzewających serów comté i cantal.
Croque-Monsieur
To tradycyjna francuska kanapka z szynką i serem, zapiekana na chrupko. W bardziej wykwintnej wersji – Croque-Madame – podawana jest z dodatkiem beszamelu i jajka sadzonego na wierzchu. Smak tych charakterystycznych dla kuchni francuskiej tostów, połączony z chrupiącą skórką i roztopionym serem, sprawia, że jest to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Bagietka
Bagietka, symbol francuskiej kuchni, ma swoje korzenie w XIX wieku. Jej charakterystyczny kształt i chrupiąca skórka stały się nieodłącznym elementem francuskiego codziennego życia. W 2022 roku trafiła na listę UNESCO, a Prezydent Francji – Emmanuel Macron – stwierdził, że "bagietka to 250 gram magii i doskonałości". Ciekawostką jest, że bagietki zaczęto piec w dłuższej formie, aby ułatwić przenoszenie i przechowywanie, co uczyniło je bardziej praktycznymi dla codziennego użytku.
Ślimaki i żabie udka
Dla wielu turystów pierwsza wizyta w Paryżu nie może obejść się bez spróbowania ślimaków (escargots) i żabich udek (cuisses de grenouille). Te egzotyczne dania mają długą historię i są uważane za przysmaki, które warto spróbować przynajmniej raz w życiu. „Ślimaki są zazwyczaj podawane z masłem czosnkowym i pietruszką, a żabie udka, smażone na złocisto, smakują jak delikatny kurczak” – opowiada Sylvie Marek.
Falafel
W dzielnicy Le Marais, znanej ze swojej różnorodności kulturowej, można znaleźć pyszne falafele, czyli smażone kulki z ciecierzycy podawane w chlebku pita z warzywami, hummusem i sosem tahini. To idealna opcja dla wegetarian i miłośników zdrowego jedzenia. Są nie tylko pożywne, ale też pełne smaków, dzięki czemu stanowią doskonałą alternatywę dla tradycyjnych mięsnych potraw.
Tadżin
Ten marokański specjał zyskał sobie serca paryskich smakoszy. Potrawa ta, duszona w charakterystycznym glinianym naczyniu, składa się z mięsa (najczęściej kurczaka lub jagnięciny), warzyw, suszonych owoców i aromatycznych przypraw. Choć nie jest to typowy street food, tadżin będzie idealnym wyborem na pełnowartościowy posiłek podczas sportowych emocji i zwiedzania miasta. Jego bogaty smak i aromat przypraw sprawiają, że jest to danie, które na długo pozostaje w pamięci. „Po tadżin warto udać się, tak samo jak w przypadku naleśników, na targ miejski Marché des Enfants Rouges” – podpowiada Marek.
Tarte flambée
Znana również jako Flammekueche, tarte flambée to specjał pochodzący z Alzacji, ale popularny również w Paryżu. Jest to cienki placek z ciasta, posmarowany creme fraîche, czyli lekko ukwaszoną śmietaną i posypany cebulą oraz bekonem, a następnie pieczony do momentu, gdy stanie się chrupiący i aromatyczny. To danie, łączące prostotę z wyrafinowanym smakiem, doskonale nadaje się na szybką przekąskę.
Rösti
Ten pochodzący ze Szwajcarii chrupiący placek ziemniaczany zdobył popularność również na ulicach Paryża. Podawany na ciepło, często z dodatkami, takimi jak ser, cebula czy bekon, stanowi smaczną i sycącą przekąskę. Chcąc odpocząć od sportowych emocji i poczuć się jak mieszkaniec Paryża, warto odwiedzić targ Marché Raspail w dzielnicy Saint-Germain-des-Prés, a zakupione placki zjeść podczas pikniku w pobliskim Ogrodzie Luksemburskim.
Patisserie
Czym byłby pobyt w Paryżu bez odwiedzin jednej z cukierni - patisserie? Oferują one szeroki wybór wykwintnych i różnorodnych wypieków, które są symbolem francuskiej sztuki cukierniczej. „Wśród popularnych specjałów, idealnych na szybką przekąskę, można znaleźć oczywiście croissanty, ale także pain au chocolat, czyli ciastko z czekoladą” – radzi dyrektorka French Touch La Belle Vie. Drugi z przysmaków wytwarza się z ciasta półfrancuskiego z dodatkiem drożdży, masła i kawałków czekolady. W patisserie warto też spróbować brioszki – wyśmienitego słodkiego wypieku tradycyjnie wytwarzanego z masła i jajek, dzięki czemu posiada ona bogaty, lekko słodki i maślany smak. Brioszka słynie również ze swojej miękkiej, puszystej konsystencji, którą zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu w cieście. (PAP Life)
autor: Andrzej Grabarczuk
ep/