We Francji najmniejsze zbiory winogron od ponad pół wieku

2017-08-26 15:15 aktualizacja: 2018-10-05, 19:50
A grape picker empties his basket of white 'muscat blanc' grapes in the vineyard of 'Domaine de Rombeau' near Rivesaltes, France, 07 August 2015. The harvest of white 'muscat blanc' announced the beginning of the grape harvest season in France. Archiwum fot. PAP/EPA/GUILLAUME HORCAJUELO
A grape picker empties his basket of white 'muscat blanc' grapes in the vineyard of 'Domaine de Rombeau' near Rivesaltes, France, 07 August 2015. The harvest of white 'muscat blanc' announced the beginning of the grape harvest season in France. Archiwum fot. PAP/EPA/GUILLAUME HORCAJUELO
Przymrozki wiosną, a następnie susza latem są przyczyną wyjątkowo słabego zbioru winogron we francuskich winnicach, najmniejszego objętościowo od 1945 roku. Ale za to według specjalistów rocznik 2017 będzie wyjątkowo dobrej jakości.

W centrum Francji, z wyjątkiem Burgundii, winobranie rozpoczęło się o dziesięć do 15 dni wcześniej niż zazwyczaj.

"Produkcja wina może osiągnąć w 2017 roku 37,2 mln hektolitrów, co będzie poziomem o 18 proc. niższym niż w ciągu ubiegłych pięciu lat" - podało w komunikacie francuskie ministerstwo rolnictwa.

Zbiory już w zeszłym roku były najsłabsze od 30 lat. A najmniejsze po wojnie zbiory winogron przyniosły w 1991 roku 41 mln hektolitrów.

Międzybranżowa Rada ds. Win Bordeaux (CIVB) oszacowała, że szkody spowodowane przez mrozy w winnicach tego rejonu spowodują spadek zbiorów około 40 proc.

W niektórych winnicach straty sięgają od 30 do nawet 80 proc.

W 2017 roku spadek produkcji spowodowany jest głównie silnymi wiosennymi przymrozkami, które wystąpiły na bardzo istotnym etapie wzrostu winorośli. Przymrozki miały wpływ na wszystkie rejony upraw, choć w różnym stopniu - podało ministerstwo.

Według ministerstwa spadek temperatury najbardziej dotknął rejon południowo-zachodni (szczególnie Bordelais), Charentes, Alzację i Jurę.

W departamencie Pireneje Wschodnie na południu (m.in. w rejonie Roussillon) zbiory rozpoczęły się już pod koniec lipca, 15 dni wcześniej niż zwykle. W połowie sierpnia winobranie wystartowało w departamencie Var w Prowansji oraz w departamentach Gard i Vaucluse w tym samym regionie, słynącym z win różowych. W produkującej znane na całym świecie wina musujące Szampanii na północy, gdzie zwykle winobranie zaczyna się we wrześniu, czyli najpóźniej we Francji, w tym roku zbiory ruszają pod koniec sierpnia.

We Francji winobranie najwcześniej zaczyna się w Langwedocji-Roussillon, Prowansji i w rejonie Bordeaux, później w dolinie Loary, w Burgundii i Alzacji.

W tym roku drugim niekorzystnym zjawiskiem stała się susza, zwłaszcza na południowym wschodzie, Korsyce, w Langwedocji i Beaujolais.

Ale jednocześnie korzystną stroną suszy jest niska podatność winorośli na choroby i pleśń. Winne grona w większości regionów dojrzały bez przeszkód i zachowały się do zbiorów w bardzo dobrym stanie sanitarnym, co zapowiada wyśmienitą jakość win z rocznika 2017. (PAP)

klm/ mc/

TEMATY: