MF: napoje zawierające co najmniej 20 procent soku korzystają z preferencyjnej opłaty cukrowej

2023-01-16 08:15 aktualizacja: 2023-01-16, 10:44
Niezależnie, czy cukier w napoju jest naturalny, czy syntetyczny, opłatę należy obliczać od całej zawartości cukrów w napoju. Fot. PAP/Maciej Kulczyński
Niezależnie, czy cukier w napoju jest naturalny, czy syntetyczny, opłatę należy obliczać od całej zawartości cukrów w napoju. Fot. PAP/Maciej Kulczyński
Napoje zawierające co najmniej 20 proc. soku korzystają z preferencyjnej opłaty cukrowej, objęte są opłatą zmienną i nie podlegają opłacie stałej. Niezależnie, czy cukier w napoju jest naturalny, czy syntetyczny, opłatę należy obliczać od całej zawartości cukrów w napoju - tłumaczy resort finansów.

Jak wyjaśniło Ministerstwo Finansów w informacji przekazanej PAP, procedowany projekt nowelizacji przepisów o opłacie od środków spożywczych, tzw. opłacie cukrowej, nie przewiduje zmian dotyczących katalogu napojów podlegających tej opłacie. Resort poinformował, że żadne nowe produkty nie zostaną objęte opłatą, a celem zmian jest uproszczenie jej poboru i wprowadzenie ułatwień dla podmiotów prowadzących działalność w zakresie obrotu napojami.

Zgodnie z obowiązującymi przepisami soki 100 proc. oraz napoje zawierające co najmniej 20 proc. soku i do 5 gramów cukrów w 100 ml nie podlegają opłacie cukrowej – wskazano. Pozostałe napoje zawierające cukry - także naturalne - są objęte tą opłatą.

Zwrócono uwagę, że opłacie "podlega bowiem napój z dodatkiem m.in. cukrów będących monosacharydami lub disacharydami oraz środków spożywczych zawierających te substancje". W opinii ministerstwa dodanie soku owocowego, zawierającego naturalnie występujący cukier, oznacza dodatek środka spożywczego zawierającego cukry i skutkuje - jeśli napój ma do 20 proc. soku bądź powyżej 5 gramów cukrów - objęciem danego napoju opłatą cukrową.

"Bez względu na to, czy sok zawarty w napoju pełni funkcje aromatyczne czy słodzące, wnosi on dodatek cukrów do produktu, o czym świadczy jego obecność w wykazie składników oraz informacja o zawartości cukrów w produkcie" – stwierdzono.

Jednocześnie podkreślono, że napoje zawierające co najmniej 20 proc. soku i powyżej 5 g cukrów (syntetycznych lub naturalnych) są traktowane preferencyjnie. Objęte są wyłącznie opłatą zmienną w wysokości 0,05 zł za każdy gram powyżej 5 g cukru, bez opłaty stałej na poziomie 0,50 zł za 1 litr napoju. "W rezultacie w przypadku nektaru zawierającego 9 g cukrów opłata wynosi 0,20 zł/1 litr, podczas gdy opłata od napoju z taką samą ilością cukrów, lecz bez dodatku soku, wynosi 0,70 zł/1 litr" – przekazał resort. (PAP)
gn/