![46 proc. miodu importowanego do krajów Unii Europejskiej to podróbki Fot. NIC BOTHMA/PAP/EPA](/sites/default/files/styles/main_image/public/202303/pap_20120129_2H0.jpg?h=ff97e296&itok=XJidCFnv)
Z opublikowanego dokumentu wynika, iż z 320 przebadanych próbek importowanego miodu, które zostały wybrane losowo, aż 147 z nich zostało uznanych za podróbki. Zawierały one m.in. takie substancje jak syropy cukrowe wytwarzane z ryżu, pszenicy lub buraków cukrowych. „Zgodnie z przepisami europejskimi wszelkie dodatki są zabronione” – przypomina centrum.
Próbki zostały pobrane na granicach – głównie w portach europejskich – w okresie od listopada 2021 do lutego 2022.
„Kontrolujący zwrócili także uwagę na stosowanie dodatków i barwników w celu fałszowania prawdziwego botanicznego źródła miodu oraz maskowania prawdziwego pochodzenia geograficznego produktu przez maskowanie informacji o identyfikowalności i usuwanie pyłków” – czytamy w komunikacie JRC.
Unia Europejska importuje rocznie ok. 175 tys. ton miodu rocznie, co czyni ją drugim, po Stanach Zjednoczonych, co do wielkości importerem na świecie.
Andrzej Pawluszek (PAP)
mar/