W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w partii pierogów z mięsem wieprzowym. W trakcie postępowania wyjaśniającego uznano, że produkt może być spożywany bez obróbki termicznej zapewniającej wyeliminowanie zagrożenia mikrobiologicznego.
Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Chodzi o produkt „Pierogi z mięsem wieprzowym", firmy Wiejski Młyn lub Swojscy, 500 g, o numerze partii 079 i terminie przydatności do spożycia: kwiecień 2023 r.
Producentem jest Wiejski Młyn Sp. z o. o., Kolejowa 10A, 23-200 Kraśnik, weterynaryjny numer identyfikacyjny: PL 06074001 WE.
GIS przekazał, że producent w dniu 29 marca 2023 r. uruchomił procedurę wycofania z obrotu ww. partii pierogów z mięsem wieprzowym. Oprócz tego zdecydował się również na wycofanie z obrotu pierogów z serem, które zostały wyprodukowane tego samego dnia, w którym wytworzono ww. pierogi z mięsem wieprzowym. W związku z powyższym wycofaniu z obrotu podlegają również: "Pierogi z serem" o dacie produkcji 20 marca 2023 r., nr partii 079 oraz terminie przydatności do spożycia: kwiecień 2023.
Organ Inspekcji Weterynaryjnej nadzoruje postępowanie wyjaśniające prowadzone przez zakład produkcyjny. Ponadto organy Inspekcji Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania.
"Nie należy spożywać produktów wskazanych w komunikacie. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem" - podkreślono w komunikacie.
Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem bakterią Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej GIS.
Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością.
Ogłoszenia te - jak podkreśla GIS - nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu. (PAP)
Autorka: Aleksandra Kiełczykowska
mar/