Jaki jest najlepszy tradycyjny żur na Wielkanoc? [WIDEO]

2023-04-08 07:28 aktualizacja: 2023-04-08, 21:21
Żurek. Fot. PAP/Lech Muszyński
Żurek. Fot. PAP/Lech Muszyński
„Najlepszy jest na swoim zakwasie żytnim, każda gospodyni stara się, żeby ten zakwas był, dlatego robimy go wcześniej. Żur gotujemy na mięsnym wywarze, najlepiej na wędzonce. Dodajemy też kiełbaskę białą, boczek wędzony, a potem te kiełbaski podajemy - oczywiście święcone” – zdradza przepis na świętokrzyski wielkanocny żur Barbara Misztal, z Koła Gospodyń Wiejskich Kowalanki.

W Muzeum Wsi Kieleckiej specjalnie dla PAP.PL gospodynie z jednego z najstarszych na kieleczczyźnie kół gospodyń wiejskich Kowalanki przygotowały tradycyjne potrawy wielkanocne. 

Koło działa nieprzerwanie od 59 lat, a jego przewodnicząca Jadwiga Brzoza zapewnia, że można się tu nie tylko nauczyć się dobrze gotować, ale także śpiewać, robić ozdoby świąteczne oraz dobrze się bawić.

Członkinie koła dbają o zachowanie świętokrzyskich zwyczajów i tradycji – kompletują tradycyjne stroje ludowe oraz uczestniczą w wydarzeniach kulturalnych i edukacyjnych.

Autorka: Monika Rutke

Mru/