O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Ptasia grypa w Wielkopolsce. Prawie czterdzieści tysięcy kaczek zostanie zagazowanych

Ptasia grypa w powiecie kaliskim. Łącznie zostanie zagazowanych 37 tys. sztuk kaczek rzeźnych w dwóch gospodarstwach – powiedział w czwartek PAP Powiatowy Lekarz Weterynarii Miłosz Bąkowski.

Fot. Pixabay Nennieinszweidrei (zdjęcie ilustracyjne)
Fot. Pixabay Nennieinszweidrei (zdjęcie ilustracyjne)

Na fermie drobiu w Oszczeklinie (Wielkopolskie) potwierdzono wirus ptasiej grypy. Od rana trwa gazowanie 29 tys. kaczek rzeźnych. W związku z zaistniałą sytuacją w piątek - jak powiedział Miłosz Bąkowski - zostanie prewencyjnie zagazowanych 8 tys. sztuk kaczek rzeźnych, znajdujących się kilometr dalej ogniska we wsi Dąbrowa.

Choroba zaatakowała drób w powiecie kaliskim od początku roku już 28 razy. Zdaniem Bąkowskiego region należy do obszarów z największą liczbą gospodarstw drobiu w Polsce, których jest prawie 300.

"W takich sytuacjach trzeba podejmować radykalne decyzje, ponieważ wirus potrafi przenieść się bardzo szybko" - oświadczył powiatowy lekarz z Kalisza.

Dowodem na to jest m. in. gospodarstwo w Podzborowie, gdzie w styczniu służby weterynaryjne musiały wydać decyzję o zutylizowaniu 15 tys. kaczek. W ciągu zaledwie dwóch tygodni ptasia grypa pojawiła się w gospodarstwach we wsiach Dębe, Sieszków, Ostrzeklin, Trojanów i Opatówek. Łącznie wybito wtedy 200 tys. indyków, kaczek i kurczaków. Pomimo tego wirus atakował kolejne gospodarstwa.

W promieniu 3 km od Oszczeklina utworzono strefę zapowietrzoną, w promieniu 10 km - zagrożoną. Oznacza to specjalne procedury dla hodowców na tym terenie, którzy bez zgody powiatowego lekarza weterynarii nie mogą np. sprzedać swojego drobiu lub kupować nowego w celu powiększenia stada.

Lekarze weterynarii apelują o szczególną ostrożność i rygorystyczne przestrzeganie zaleceń inspekcji weterynaryjnej w zakresie utrzymywania drobiu.

Hodowcom drobiu zaleca się stosowanie odpowiednich środków bioasekuracji minimalizujących ryzyko przeniesienia wirusa grypy ptaków, w tym m.in. zabezpieczenie paszy przed dostępem dzikich zwierząt, niekarmienie drobiu na zewnątrz budynków, w których zwierzęta są utrzymywane, i stosowanie odzieży i obuwia ochronnego w gospodarstwie.

Hodowcy powinni również informować o wszystkich podejrzeniach związanych z wystąpieniem choroby zakaźnej drobiu w ich fermach odpowiednie osoby i instytucje: lekarza weterynarii prywatnej praktyki, urzędowego lekarza weterynarii, wójta, burmistrza lub prezydenta miasta.

Ptasia grypa to choroba wirusowa stwarzająca zagrożenie przede wszystkim dla ptaków zarówno dzikich, wolno żyjących, jak i dla drobiu hodowanego przez ludzi.(PAP)

mj/

Zobacz także

  • Zdjęcie ilustracyjne Fot. PAP/Jakub Kaczmarczyk

    Organizacje drobiarzy zaniepokojone planami Komisji Europejskiej

  • Kury. Fot. PAP/Łukasz Ogrodowczyk

    Zakażenia ludzi wirusami ptasiej grypy. Gdzie i jak często występują?

  • Ferma drobiu/zdjęcie ilustracyjne Fot. PAP/Wojciech Pacewicz

    KE zamierza interweniować. Chodzi o ptasią grypę w Polsce

  • Kurczak w klatce. Zdj. ilustracyjne. Fot.  PAP/Przemysław Piątkowski

    Będzie embargo na polski drób? Wszystko zależy od KE

Serwisy ogólnodostępne PAP