Zabójczo drogi smak lodów nazywa się byakuya, czyli "biały rycerz". Jego opracowanie zajęło 1,5 roku. Projektem kierował mistrz kuchni fusion z Osaki, Tadayoshi Yamada.
W recepturze tych lodów znaleźć można istne cuda. Najbardziej królewskim składnikiem są białe trufle z Alby na północy Włoch, które kosztują ponad 60 tys. zł za kilogram. Inne składowe smaku to parmezan i osad pozostały po produkcji japońskiego trunku, sake. Na wierzchu lodowego arcydzieła umieszczona została jadalna posypka z płatków złota. 130-mililitrowa porcja lodów serwowana jest w małym szklanym słoiku. To wszystko składa się na ostateczną cenę – 873 400 jenów za porcję (26,5 tys. zł). Za sprawą tej kwoty, byakuya zostały wpisane do Księgi Rekordów Guinnessa jako najdroższe lody świata.
New record: Most expensive ice cream - JP¥873,400 (£5,469; €6,211; $6,696) made by OMER in Japan.
— Guinness World Records (@GWR) May 18, 2023
The ice cream includes edible gold leaf, white truffle and natural cheeses 🍨 pic.twitter.com/kaJOACEear
Na stronie internetowej Księgi czytamy, że przy degustacji tego przysmaku, najpierw poczujemy mocny zapach białej trufli, następnie da o sobie znać parmezan, a paletę doznań zwieńczy nuta sake.
Celatto ma już w planach stworzenie kolejnych wykwintnych lodów, które byłyby kombinacją innych luksusowych składników, np. szampana i kawioru. (PAP Life)
mj/