![Degustacja 103-metrowej kremówki papieskiej przy kościele Świętego Krzyża w Rzeszowie. Kremówkę z okazji 103. rocznicy urodzin papieża Jana Pawła II przygotowali rzeszowscy mistrzowie z Cukierni Orłowski & Rak i Cukierni Radosław Rak. Fot. PAP/Darek Delmanowicz](/sites/default/files/styles/main_image/public/202305/pap_20230528_0UB.jpg?h=d657d4c6&itok=mh-y-okf)
Gigantyczna kremówka, która zostanie podzielona na 14 tysięcy porcji, jest już gotowa. Teraz się chłodzi. Trzeba ją jeszcze tylko posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym. Cukiernicy zrobią to tuż przed podaniem. „Uniesie wtedy przyjemny zapach, który pobudza kubki smakowe – powiedział PAP cukiernik Kazimierz Rak, który 16 lat temu z rzeszowskimi rzemieślnikami wymyślił papieską kremówkę.
Ciasto co roku jest większe. Ma tyle metrów, ile lat miałby Jan Paweł II gdyby żył. W tym roku przypada 103. rocznica jego urodzin.
Kremówka została upieczona z 2 ton składników. Produkcja rozpoczęła się w środę od przygotowania ciasta francuskiego, które wymaga chłodzenia, wielokrotnego składania i wałkowania. W waniliowym kremie są rodzynki i rum. „Ostatnia noc była praktycznie bez spania” – przyznał Kazimierz Rak.
Ze względu na rozmiary kremówki, powstawała w dwóch cukierniach. Pieniądze na składniki do ciasta przekazali rzeszowscy rzemieślnicy, urząd miasta i samorząd województwa. Dorzuciło się także warszawskie Stowarzyszenie Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy Rzeczypospolitej Polskiej, jego przedstawiciele przyjadą w niedzielę do Rzeszowa.
Degustacja papieskiej kremówki rozpoczęła się o godz. 14.30. Na głównym deptaku miasta, przy kościele pw. Świętego Krzyża rozstawiono stoły, a na nich pokrojone na kawałki ciasto z kremem. (PAP)
Autorka: Agnieszka Lipska
jos/