O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Kaufland wycofuje ze sprzedaży partię jaj w związku z obecnością pałeczek salmonelli

Firma Kaufland wycofuje ze sprzedaży partię jaj w związku z obecnością pałeczek Salmonella Enteritidis. Spożycie tych jaj może prowadzić do nudności, wymiotów i biegunki.

Artykuły spożywcze w jednym ze sklepów, w Warszawie, fot. PAP/Leszek Szymański
Artykuły spożywcze w jednym ze sklepów, w Warszawie, fot. PAP/Leszek Szymański

W środę firma Kaufland poinformowała o wycofaniu za sprzedaży partii jaj w związku z wykryciem pałeczek Salmonella Enteritidis podczas badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Podkreślono, że ich spożycie może prowadzić do nudności, wymiotów i biegunki.

Ostrzeżenie dotyczy produktu: "K-Stąd Takie Dobre! Jaja od kury zielononóżki, klasa A, 10 szt.", EAN 4047905903490, z terminem spożycia 08.07.2023, nr partii: PAW08 i kodem na skorupkach: 1PL10081308.

Producentem jest Aktiw Sp. z o.o. Gostków ul. Główna 15 58-312 Stare Bogaczowice. Jaja pochodzą z Fermy Drobiu Tomasz Jakubowski. Nr weterynaryjny zakładu to: PL02215903WE.

Jak przekazano, firma Kaufland po badaniach wycofała produkt ze sprzedaży. Produkt można zwrócić w każdym markecie Kaufland, także bez okazywania paragonu, otrzymując zwrot pieniędzy za zakup.

W przypadku pytań klientów dostępna jest bezpłatna Infolinia Kaufland: 800 300 062 (czynna: od poniedziałku do piątku w godzinach od 8:00 do 20:00 i w soboty od 08:00 do 17:00).

Według danych publikowanych przez Zakład Epidemiologii NIZP-PZH w Polsce od wielu lat pałeczki Salmonelli są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Zachorowania przez nie wywołane przeważnie objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności.(PAP)

 

Autorka: Aleksandra Kiełczykowska

 

sm/

Zobacz także

  • Ogórki szklarniowe Fot. EPA/VICTORIA BONN-MEUSER

    Salmonella w 25 stanach USA. Powodem meksykańskie ogórki

  • Opakowanie sera z partii, w której wykryto bakterię Salmonella. Fot. GIS.gov.pl

    Salmonella w żółtym serze. GIS wydał ostrzeżenie

  • Jajka, zdjęcie ilustracyjne, fot. PAP/Andrzej Lange

    GIS ostrzega przed salmonellą w jajach. Chodzi o konkretną partię

  • Sałatka - zdjęcie ilustracyjne Fot. PAP/Archiwum Turczyk

    Salmonella w mieszankach sałat. GIS wydał ostrzeżenie

Serwisy ogólnodostępne PAP