Konserwy rybne z Biedronki wycofane. Stanowią ryzyko dla zdrowia
O wycofaniu ze sprzedaży partii konserw rybnych zanieczyszczonych histaminą poinformował Główny Inspektor Sanitarny. Spożycie produktu może stanowić ryzyko dla zdrowia konsumentów.

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez hiszpańską firmę Consorcio Español Conservero SA. wycofaniu kilku partii konserw rybnych zawierających anchois, ze względu na potencjalne przekroczenie dopuszczalnego poziomu histaminy.
Chodzi o produkt "Filety z anchois w oleju słonecznikowym" marki Caprimar o numerach partii R18G22 oraz R19G22, dacie spożycia do 18.01.2024 oraz 19.01.2024 i kodzie kreskowym 8410628463378.
Producentem jest Consorcio Español Conservero S.A., a dystrybutorem Jeronimo Martins Polska SA - właściciel sieci Biedronka.
Jak informuje GIS, BLM Polska Sp. z o.o. i Jeronimo Martins Polska SA podjęły działania mające na celu usunięcie produktu z rynku. JMP zobowiązał, w trybie natychmiastowym podlegające mu sklepy, do wycofania produktu z półek sklepowych, a firma BLM Polska Sp. z o.o. zobowiązała się odebrać z magazynów wadliwy produkt i poddać go utylizacji.
#Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie określonej partii konserw rybnych zanieczyszczonych histaminą.https://t.co/nZ4e3TZjUB
— Główny Inspektorat Sanitarny (@GIS_gov) July 11, 2023
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej we współpracy z zaangażowanymi podmiotami prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie i monitorują proces wycofywania produktu.
Zwrot produktu lub wycofanie z asortymentu
Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością. Ogłoszenia te – jak podkreśla GIS – nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu. (PAP)
Autorka: Aleksandra Kiełczykowska
ak/ joz/