Bez barwników czy aromatów. Resort rolnictwa chce chronić "nalewki"

2023-08-02 14:17 aktualizacja: 2023-08-02, 14:30
Nalewka z owoców dereni Fot. PAP/Tytus Żmijewski
Nalewka z owoców dereni Fot. PAP/Tytus Żmijewski
Jeżeli napój alkoholowy ma być nazywany "nalewką", nie będzie można dodawać do niego barwników, aromatów, soków owocowych czy win owocowych - przewiduje projekt rozporządzenia resortu rolnictwa.

Według resortu, celem projektu, który został skierowany do konsultacji publicznych, ma być ochrona nazwy "nalewka".

Chodzi o projekt rozporządzenia przygotowany w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniający rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych. Projektowane przepisy precyzują na jakich warunkach można umieścić w oznakowaniu napoju spirytusowego określenie "nalewka".

"Regulacja jest niezbędna w celu ochrony renomy określenia +nalewka+, która obecnie jest synonimem tradycji i jakości, a także jest wytwarzana zarówno w celach komercyjnych, jak i stosowana przy produkcji +nalewek+ w sposób domowy" - wskazano w uzasadnieniu projektu.

Wyjaśniono, że z uwagi na tradycyjne praktyki produkcyjne, stosowane zwyczajowo przy wyrobie nalewek, projektowane przepisy wykluczają możliwość barwienia, aromatyzowania czy też dodatku soków owocowych, zagęszczonych soków owocowych oraz wyrobów winiarskich, w tym win, win owocowych, cydrów czy miodów pitnych.

Dodano, że ze względu na różne okresy maceracji poszczególnych składników w projektowanym rozporządzeniu określono minimalny czas maceracji stosowany dla składników, który uwzględnia specyfikę surowców takich jak skórki cytryn, skórki pomarańczy, pędy sosny czy płatki jaśminu, które wymagają krótkiej maceracji.

W uzasadnieniu wskazano też, że w Polsce nazwa "nalewka" jest rozumiana przez konsumenta finalnego jako napój spirytusowy wytworzony na bazie alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego (alkoholu rektyfikowanego), destylatu pochodzenia rolniczego lub napoju spirytusowego, który w procesie maceracji części roślin lub owoców uzyskuje specjalne właściwości aromatyczne pochodzące z macerowanych składników. (PAP)

autor: Łukasz Pawłowski

kno/